Historiske og eksklusive rammer

Denne artikel er anden del i artikelserien om Horsens’ kontorfællesskaber. Hver fredag, i den nærmeste fremtid, udgives der en ny, og du kan få overblikket her, efterhånden som de udgives. Hvis vi har overset et ledigt skrivebord, må du ikke tøve med at give os et tip. Se, hvor kontorfællesskaberne befinder sig … her.

Tjekliste/det får du for lejen
  • Internet
  • Kaffe
  • Mødelokale
  • Skrivebord
  • Rengøring (kun fællesarealer)
  • Adgang 24-7

Det emmer af historie i apotekerfamilien Helms gamle gemakker fra 1736. Alligevel er der blevet plads til moderne bekvemmeligheder i Erhvervshuset Søndergade 12.

Det er en af midtbyens ældste huse, og man fornemmer også historien, når man bevæger sig rundt på 1. salen over Søndergades apotek. En smal trappe, der leder ned til hjertet af apotekslokalet nedenunder, samler støv som nødudgang, men det er ikke svært at forestille sig den livlige trafik, der har været på trappen for 50 eller 100 år siden. De knap 900 kvadratmeter har huset såvel Helms-familien som ansatte og tjenestefolk, og der har formodentlig været en livlig aktivitet i hele huset fra 1736 og et par hundrede år frem, godt og vel.

Den knirkende trappe

Huset er naturligvis totalfredet, hvilket både giver ejeren nogle begrænsninger mht. indretning og tilfører ejendommen en pæn portion charme. Den tykke hoveddør er formentlig fra 1800-tallet, og du skal igennem det gamle venteværelse, hvor der i årtier blev udleveret medicin uden for apotekets normale åbningstid, før du går op af den let knirkende trappe og passer på hovedet, fordi målene er fra en tid, hvor gennemsnitshøjden var lidt lavere end i dag.

Lyse lokaler

Når du står på 1. sal, bliver du overrasket over lyset. Gamle, fredede huse er tit dunkle, fordi vinduer er lig med varmespild og derfor er blevet begrænset i antal og omfang. Men apotekerfamilien har givetvis hørt til blandt byens rigeste, og store vinduespartier har sikkert været en måde at “flashe” rigdommen på, dengang i 1700- og 1800-tallet.

Det kan lejerne glæde sig over i dag, hvor der enten er frit udsyn ud til livet på Søndergade eller ned i den hyggelige apotekergård.

Fredningen giver lokalerne et hyggeligt særpræg. De knirkende trægulve, de detaljerede udskårne dørkarme og det enorme, imponerende støbejernskomfur i køkkenet giver fornemmelsen af historiens vingesus i dagligdagen.

Moderne bekvemmeligheder

Men der er heldigvis blevet plads til moderne, æstetiske køkkenelementer, ligesom mødelokalet er præget af PH-lamper, elipsebord og 7’er-stole. Det er eksklusivt, men det er ikke så koldt som mange moderne kontorbyggerier. Samtidig ligger det så centralt, som det næsten lader sig gøre: Omtrent midt på hovedgaden med syv minutters gang til banegården

Der er både større lejemål på 40 kvadratmeter og mindre lejemål til enmands-virksomheder. I øjeblikket huser ejendommen blandt andre et ingeniørfirma, en jagtrejsearrangør og en konsulentvirksomhed.

Da disse linjer skrives, er alt udlejet i Erhvervshuset Søndergade, men den aktuelle situation kan ses på kontorfællesskabets hjemmeside.

bubble