Hverdagskulturens nye arnested, GRUS, er igennem sine første 30 dage i Kongensgade. Julie Due Steffensen er stadig et kraftværk af smittende begejstring.
Den tidligere blomsterforretning lige overfor Vitus Bering Parken dufter af frisklavet kaffe, og den lette og lyse indretning med birkefinér og de store butiksruder ud til livet i Kongensgade siger ”kom indenfor”. Det er en måned siden, at Julie Due Steffensen slog dørene op for et kulturtilbud, der på visse punkter minder om det hedengangne aktivitetshus, der lå små 100 meter derfra i parken, i begyndelsen af 90’erne. GRUS er også et sted, hvor høj som lav og gammel som ung kan mødes omkring hverdagskulturen. Den mest markante forskel er dog, at det denne gang er det private initiativ og engagement, der driver maskineriet.
Come on, mand …
Julie har været vidt omkring, siden hun uddannede sig til multimediedesigner og læste visuel kommunikation på journalisthøjskolens afdeling i København. Siden snusede hun til Kaospiloterne, før smagen for at sidde på skolebænken var aftaget. Hun vendte hjem til Horsens.
– Meget var sket, siden jeg tog af sted, men folk snakkede stadig om alt det, der sker i Aarhus og København. Så jeg tænkte, come on, mand. Så lad os dog lave noget af det samme her, siger Julie.
Det blev hendes projekt, og efter at have ledt efter finansieringskilder hid og did, hoppede hendes forældre og kæreste med ombord. De troede på, at projektet med tiden kunne blive til en rentabel forretning.
Café med kaffe og sandwich
“Folk kommer ned i et andet gear her, fordi vi er et stykke fra bymidten. Det er helt perfekt.”
Indtægterne kommer primært fra caféen, der byder på frisksmurte sandwich, varme og kolde drikkevarer. Den er åben mandag til lørdag fra 9 til 19. Stedet har netop fået alkoholbevilling, og Julie er blevet en øvet barista på espressomaskinen. Caféen er både til den hurtige coffee-to-go og længere hygge eller arbejde ved bordene, der i parentes bemærket er gamle, rustikke værkstedsborde fra Vagns Radio.
– Dagene er meget forskellige. Nogle formiddage er stille, og andre dage kommer en håndfuld ind med deres bærbare, som de kobler på vores Wi-Fi og arbejder, mens de får en kop kaffe, siger Julie.
Hun ledte længe efter egnede lokaler, og lokalet i Kongensgade skulle vise sig helt perfekt.
– Folk kommer ned i et andet gear her, fordi vi er et stykke fra bymidten. Det er helt perfekt. Der er stadig liv ude på gaden, men her er mere lys og et lavere tempo end i mange andre af midtbyens gader, siger Julie.
Pop up-butik i kølerummet
I blomsterforretningens gamle kølerum er indrettet pop up-butik. Ideen er, at forskellige iværksættere kan låne det lille lokale til at præsentere og sælge varer i en afgrænset periode. Julie står for salget i hverdagen, og lige nu er det bæredygtigt tøj og tasker fra henholdsvis FairFair og Nôrd by Nôrd, der fylder rummet.
Post Nord har samtidig etableret såkaldt collectshop i caféen, så de lokale beboere kan hente anmeldte postpakker i GRUS.
– Både pop up-butikken og postpakkerne giver en naturlig trafik i caféen gennem dagen, og det er også en måde at få de lokale til at opdage os, siger Julie.
Events for alle
I forlængelse af caféen ligger eventlokalet, et rektangulært lokale på omkring 30 kvadratmeter, der kan bruges til mangt og meget. Her er både plads til tøjbyttehandel, højtlæsning, musik, blomsterbinding, fællesspisning, filmaften, den kreative klub, hvor mennesker i alle aldre dropper ind med strikketøj, limpistoler og tegnegrej – og omkring hundrede andre ting.
– I lørdags havde vi dragqueen-banko, og det var en fest. En ældre dame kom tilfældigt ind i cafeen og fik lyst til et glas portvin. Da hun hørte, hvad der skulle ske i eventlokalet, betalte hun entré og var med. Det er et godt eksempel på hverdagskultur – noget, man kan spontant kan deltage i, siger Julie.
Bankoarrangementet var et af de få arrangementer med entré – det meste er gratis at deltage i.
“Det er en fremstrakt hånd, og så må horsensianerne tage imod den og tage tilbuddet til sig, hvis det skal udvikle sig.”
Hvad der fyldes i eventlokalet er meget op til brugerne af stedet. Det er i høj grad ment som et sted, hvor borgere kan forsøge sig med et kulturelt arrangement. Hvis man har en god idé og viljen til at gøre en indsats for at trække folk til, er man mere end velkommen. Der sker noget nyt i lokalet stort set hver eneste dag, GRUS holder åbent fra mandag til lørdag.
En fremstrakt hånd
Julie er godt tilfreds med opbakningen i GRUS’ første 30 dage. Men hun er bevidst om, at det bliver et langt, sejt træk at få horsensianerne til at opdage og bruge stedet. Om et par år bliver der en naturlig øget trafik af GRUS’ primære målgruppe i området, når VIA og andre uddannelsesinstitutioner åbner ved banegården. Men GRUS skulle gerne være kommet godt op i omdrejninger inden da.
– Det er en fremstrakt hånd, og så må horsensianerne tage imod den og tage tilbuddet til sig, hvis det skal udvikle sig, siger Julie.
Du kan følge med i aktiviteterne på GRUS ved at like Facebooksiden eller følge Instagramprofilen. Du kan også læse mere på hjemmesiden, og du er altid meget velkommen til at skrive dine ideer eller ønsker til Julie på info@gruskultur.dk.