Hvordan skal kreative vækstmiljøer faciliteres?

Facts om Idékataloget

Undersøgelsen er lavet ud fra en samarbejdsaftale mellem Mads Helbo, souschef for Fonden Fængslet, konsulenthuset Add Value og Jobcenter Aarhus. Undersøgelsen har dog fundet sted i mange forskellige vækstmiljøer.

Projektteamet bag Idékataloget:

  • Maj Tegder Martinsen (Antropolog)
  • Charlotte Mathiasen (Jurist)
  • Maria Sepúlveda (Økonom)
  • Sacha Kondrup (Antropolog)

Horsens er gennem de sidste år blevet hjemsted for en hel del spændende kontorfællesskaber. Steder hvor iværksættere og virksomheder kan slå rødder og spire til nye højder. Et andet ord for sådanne steder er vækstmiljøer, men hvad kræves der egentlig for at skabe et kontorfællesskab med et miljø, hvor virksomhederne kan vækste? 

Det er et interessant spørgsmål, som projektteamet, bestående af to antropologer, en jurist og en cand. merc. med speciale i organisation, ledelse og strategi, har forsøgt at komme til bunds i, og det er der kommet et spændende Idékatalog ud af.

Facilitering af kreative vækstmiljøer

Kataloget henvender sig til alle som faciliterer et kontorfællesskab / vækstmiljø, især med kreative virksomheder og iværksættere, og det er bestemt interessant læsning! Hvilke kriterier skal man opfylde hvis ens kontorfællesskab henvender sig til (kreative) iværksættere og virksomheder, hvordan matcher man lejerne så de alle får noget ud af det, og hvad kræver det at lede sådan et vækstmiljø? Det giver Idékataloget et eller flere interessante bud på.

For Mads Helbo og kontorfællesskabet, eller vækstmiljøet om du vil, FÆNGSLET 2. Øst, så har udarbejdelsen af dette Idékatalog resulteret i, at de fra d. 1. marts ansatte René Kok Lyskjær, som vi kender fra virksomheden Probitas – Iværksætterens højre hånd, som mulighedsskaber.

– Min ansættelse blev affødt af samtaler mellem Mads Helbo og projektgruppen under udarbejdelsen af Idékataloget. Der blev sat fokus på vigtigheden af, at iværksætterne har en person i deres hverdag, som de kan trække på og som kan være med til at løfte dem til næste niveau, og det er nu mit job. Jeg skal skabe muligheder for iværksætterne der sidder på FÆNGSLET 2. Øst, fortæller René og fortsætter:

“En af de første ting vi gjorde, var at se på miljøet – var det velfungerende? Der skal være et velfungerede miljø og netværk – det handler om at skabe tryghed og mulighed for at spare og dele med hinanden. Samtidig er det stadig vigtigt for mig, at jeg har mine fingre i iværksætteriet gennem min egen virksomhed Probitas. Hvis jeg bare havde en decideret fastansættelse, så ville jeg ikke have hånden på kogepladen, og det er jo hamrende vigtigt når man arbejder med iværksætteri.”

Ansættelsen af René har allerede resulteret i ændringer af lokalerne på FÆNGSLET 2. Øst. Der er flyttet rundt i fællesrummet, så der er kommet flere brugbare kroge og arbejdspladser til deres Flyvere (iværksættere, som ikke har en fast kontorplads). Det har udmøntet sig i en lille stue, som bruges flittigt i dag, derudover har de også fået bedre gavn af deres fællesrum, som nu bruges til deres faste fælles morgenmad hver onsdag (hvor gæster også er velkomne), men rummet bruges også til arrangementer, hvor der er brug for lidt mere plads end et mødelokale på 2.Øst kan klare.

Det bliver spændende at se hvad René fortsat kan skabe af muligheder for iværksætterne på FÆNGSLET 2. Øst.

Iværksætter eller selvstændig?

I forbindelse med udarbejdelsen af Idékataloget, var der flere betegnelser som krævede en yderligere undersøgelse. Især blev der undersøgt hvorvidt lejerne i vækstmiljøerne, så sig selv som selvstændige eller iværksættere. Her blev der påpeget nogle interessante ting, f.eks. var ordet iværksætter ikke så populært et ord blandt de adspurgte.

“Vi oplevede særligt, at ordet “iværksætter” blev afvist. Dette skyldtes primært, at der herskede en opfattelse af, at ikke alle iværksættere reelt set kunne finde ud af at drive virksomhed… En fortolkede endda ‘iværksætteri’ som en måde at arbejde på, frem for en virksomhedsform:

“Jeg vil altid være iværksætter uanset om jeg er ansat eller jeg er selvstændig, og der er mange der er iværksættere, men de tør ikke være selvstændige””

Læs meget mere om dette og mange andre interessante emner inden for facilitering af vækstmiljøer. Du behøver ikke nødvendigvis være facilitator af et vækstmiljø for at læse Idékataloget. Sidder du i et vækstmiljø og tænker – der kunne gøres noget bedre, eller føler du, at du mangler noget – så er det også interessant læsning.

Læs Idékataloget her.

bubble