Christa Anderluh er relativt ny i iværksættermiljøet i Horsens, men gammel i gårde når det kommer til at være selvstændig. Christa kommer oprindeligt fra Østrig, er uddannet kostume designer og har arbejdet over 20 år som freelancer for teatret og operahuset i Wien. Nu bor hun i Horsens og kæmper med næb og klør for at få sin virksomhed Chriluh op at køre.
– Om knap et år skal jeg afgøre om det skal fortsætte. Det hænger sammen på den måde, at det ikke koster mig noget, men det skal selvfølgelig helst komme så langt, at det giver en løn. Ellers er det bare en dejlig og spændende hobby, men det kan man ikke blive ved med, fortæller Christa.
Italiensk kvindemode
Christa er gift med en dansker og efter at have boet i Østrig det meste af sit liv, flyttede hun sammen med familien til Danmark i 2010. Christa startede med at arbejde videre i Østrig og pendle frem og tilbage, men det tærede for meget på familielivet, så Christa besluttede at sige op og finde et job i Danmark. Men da hun efter at have søgt en hel del jobs ikke fik nogen, besluttede hun at starte noget op selv.
– Skulle jeg starte noget helt andet eller skulle jeg blive indenfor den branche, jeg kom fra? Jeg er 50 år gammel, så at starte noget helt nyt var en smule uoverskueligt, fortæller Christa.
Her på VI STARTER SGU mener vi ikke, at man nogensinde er for er gammel til at kaste sig ud i iværksætteri, men man behøver bestemt heller ikke gøre det sværere for en selv. Og Christa valgte da også at blive i branchen inden for mode og påklædning, som hun i forvejen kendte så godt.
Hun skabte dermed virksomheden Chriluh, hvor hun sælger italiensk damemode, både over en webshop og via personlig salg. Hun tager jævnligt til Rom og køber ind til sin “butik”.
– På denne måde skulle jeg ikke investere ret meget. Man kører derned og handler ind for et vist beløb, og så går man igang. Jeg skulle selvfølgelig lige starte en webshop op, men udgiftmæssigt er det ingenting i forhold til at åbne en butik, fortæller Christa, som nu er på tredje år med Chriluh.
Christa står med al arbejdet selv – indkøb, styring og opdatering af webshop, privatsalg og hvad der ellers hører til i en virksomhed, og der mærker hun især en udfordring – der er nok at lave og for få timer i døgnet til at få det gjort. Det er privatsalget, som fungerer bedst for Christa. Hun kører rundt til forskellige byer og sælger til private – f.eks. tøsegrupper som afholder en shoppe aften. Kunderne er trofaste, og Christa kan bestemt mærke at hendes udvalg af varer, som adskiller sig fra hvad du ellers kan få i de danske butikker, er en del af dette.
At være iværksætter i et andet land
Desværre oplevede Christa i sin søgen efter arbejde, trods hendes sprogkundskaber (hun taler fem sprog) og 20 års erfaring, at der var mere fokus på om hun havde en dansk uddannelse. Hun synes ikke tiden var til at få sig en ny uddannelse, og derfor faldt valget på iværksætteriet.
“Jeg formoder, at det er sværere for mig end for en almindelig dansker at starte som iværksætter, fordi jeg ikke kender systemet. Når jeg lavede noget nyt i Wien, så kendte jeg en hel masse mennesker og vidste hvor jeg skulle gå hen. Da jeg startede her i Danmark, var jeg selvfølgelig på et iværksætter-kursus, men alt det man ikke får at vide der, tager ufatteligt lang tid at finde ud af”, fortæller Christa.
Christa har især benyttet sig af Vækstcaféerne, som Business Horsens, Vitus Bering Innovation Park og Den Seriøse Kaffeklub står bag, dels for at få viden og hjælp, men også for at udvide sit netværk.
– Det er så rart at møde andre. Når man sidder alene, har man tit en masse spørgsmål eller problemer, som man ikke ved hvordan man skal komme videre med, og der hjælper det at kunne snakke med andre. Jeg har overvejet at leje mig ind et sted, hvor der også sidder andre, lyder det fra Christa.
Trods de problemer Christa har haft og stadig har, så er hun bestemt ikke en kvinde der giver op, og hendes råd til andre er da også, at man ikke skal holde sig tilbage, men bare gå i gang, hvis der er noget man brænder for.
– Det er den eneste måde at finde ud af, om det kan blive til noget og for ikke at fortryde at man ikke gjorde det, lyder det fra Christa.
be.woman. be.loved. be.seen.
Christa er fyldt med idéer, og salg af italiensk kvindemode er blot toppen af isbjerget. Christa startede ud med tre idéer. be.woman. er salg af kvindemode, og det var idéen som i første omgang blev realiseret, grundet den relativt lette opstarts tilgængelighed.
be.loved. er en anden idé, som ligger Christa meget på hjertet, da den kom i forbindelse med at hendes mor fik en hjerneblødning og blev alvorligt syg.
– De natkjoler min mor ligger i, med spræk bagved – som findes på alle hospitaler i mere eller mindre samme udgave, fandt jeg på at lave med blomster og fugleprint på. Nogen man bliver glad af at kigge på. Man kan ikke lave så meget om på selve systemet med de kjoler, men de behøver ikke være så kedelige, fortæller Christa.
Derefter begyndte folk, som også havde et sygt familiemedlem, at henvende sig om hun ikke kunne lave natkjoler til dem også. Så Christa så pludselig et potentiale for at lave disse i en større skala.
Christa er meget fokuseret på at udnytte de kompetencer der findes i vores samfund og gøre noget der gavner ikke kun en selv, men hele samfundet. Det mangler Christa i virksomheden Chriluh, men det håber hun, at hun kan få med denne idé. Derfor ønsker hun at benytte sig af et handicapværksted til at producere disse natkjoler.
– Det giver mening fra produktion til slutproduktet. Og det er jo en hel anden ting – det skal være en forening, der ikke arbejder på fortjeneste – en slags velgørenhedsorganisation, men jeg ved ikke hvor jeg skal gå hen og lede – jeg har selvfølgelig researchet, men jeg har endnu ikke fundet et sted, lyder det fra Christa.
Kender du et sted med en sådan profil, så smid endelig en kommentar under artiklen, så sørger vi for at Christa får den.
be.seen. er et tredje projekt – en tøjlinje Christa selv vil udvikle. be.seen. og be.loved. kører begge på lavt blus ved siden af, da hun som sagt har nok at se til i.
– Man når ikke det hele, dagene er ikke lange nok. Jeg har så mange idéer og jeg vil så gerne, og det er det der er så svært, når man er alene om at være iværksætter, slutter Christa af.
Her fra VI STARTER SGU skal der lyde et kæmpe held og lykke med det hele, vi håber meget at Christa finder mere tid, så hun kan komme i gang med alle sine projekter.
Du kan følge med i hvad der sker i virksomheden Chriluh her.