Iværksætter for nu

Det hele startede med en interesse for musik. Nogle privatfester og nytilkøbt spilleudstyr senere og Jonas Martin var godt på vej til at starte sin virksomhed – mobildiskoteket Craving4sound. 

Det er snart halvandet år siden, og i dag er der godt gang i det mobile diskotek, som optager weekenderne for gymnasieeleven, der ikke før Craving4sound gik med iværksætterdrømme.

– Da jeg startede Craving4sound, var det med udgangspunkt i, at det var musikken, der var spændende. Jeg har ikke før Craving4sound tænkt, at jeg skulle være iværksætter og have egen virksomhed. Sidenhen har jeg løbende også haft gang i andre projekter, så interessen for iværksætteri er helt sikkert kommet, fortæller Jonas Martin.

Hobbybaseret virksomhed

Craving4sound

Craving4sound leverede lys og lyd til komikeren Nikolaj Stokholms optræden til Learnmarks gallafest.

I januar 2014 så Craving4sound dagens lys. Jonas Martin havde forinden hygget sig med at spille musik til diverse privatfester, men pludselig blev det alvor, og han tog skridtet og gjorde sin hobby til en virksomhed.

– I starten holdt vi nogle privatfester og havde det sjovt med det. Dengang var vi flere om det, men vi kom til et punkt, hvor vi blev nødt til at investere en del penge i det, og så var det mig der brændte mest for det og var villig til at tage risikoen. Jeg startede det op i januar 2014. Jeg havde købt de første ting i efteråret, men startede først med at spille til betalte fester i januar. I slutningen af januar var CVR nummeret oprettet, og navn og logo lavet.

Dengang var Jonas Martin 18 år – ligesom mange andre i hans omgangskreds, hvilket betød at mange af de første betalte fester han spillede til, var venners 18 års fødselsdage – han gjorde brug af sit netværk, som enhver anden iværksætter. Siden da er der sket meget. Kalenderen er booket med mere end et job pr. weekend, og med en ny velfungerende hjemmeside kan kunderne gå ind og se priserne og booke Craving4sound direkte derinde fra – det har gjort processen nemmere både for kunderne og Craving4sound.

Drivkraften bag arbejdet har også ændret sig for Jonas Martin.

“I dag består meget af arbejdet af andet end at spille musik – langt størstedelen af tiden bruger jeg på at gøre klar, organisere og få planlagt forskellige jobs og kundekontakt. Jeg synes dog ikke, at det er blevet mindre spændende af den grund. Det er måske i virkeligheden det, der driver mig, mere end at hvert job er fedt. Der er stadig jobs som er mega sjove, og jeg elsker stadig at spille musik, men det er ligeså meget at se virksomheden blive større og videreudviklingen, som er drivkraften.”

At tage skridtet

Hvad har været det sværeste ved at starte egen virksomhed?

– Det praktiske omkring det at starte virksomhed har ikke været så svært. Selve delen omkring det at spille musik og det at holde fester havde vi godt styr på. Det var et spørgsmål om, at jeg fik taget mig sammen til at lave interessen om til en virksomhed. Det var nok det, der i virkeligheden var det sværeste – at tage skridtet og sige “nu gør vi det“ (VI STARTER SGU). Jeg havde fra starten af forestillet mig, at det var noget jeg lavede sammen med mine venner – det har det også været, men at jeg selv skulle starte det op – det var svært for mig lige at indse, men det har vist sig at være en rigtig god beslutning.

Med hensyn til praktiske ting har Jonas Martin benyttet sig af sit netværk og gjort brug af vennernes kompetencer. Det har gjort, at det har været nemt at få lavet ting som en god hjemmeside, grafisk arbejde og få taget billeder til festerne.

Iværksætter for nu

Inden længe kommer huenCraving4sound på, og Jonas Martin står overfor en verden af muligheder. Der kommer til at ske en masse spændende ting for Jonas Martin det næste år, han tager nemlig til USA. Her skal han, det første halve år, læse et semester på Santa Barbara City College i Californien – der skal han læse fag som marketing, entrepreneurship og business administration. Det sidste halve år ligger åbent, men han håber på at kunne få noget erfaring gennem praktikpladser.

Men hvad så med Craving4sound? Jonas Martin er i gang med at oplære en, til at tage hans plads og køre virksomheden videre, i hans fravær. Det virker ikke til, at det er det store problem for Jonas Martin, at give slip på sin virksomhed. Men hvordan ser fremtiden ud for Jonas Martin som iværksætter og for Craving4sound?

– Jeg tror, at det er rigtig god erfaring at være iværksætter, også selvom man skal ud i erhvervslivet, men jeg tror ikke, at jeg vil være iværksætter resten af livet. Det kan være at jeg tager et eller to år, når jeg kommer hjem fra USA, og satser alt og starter et eller andet nyt op, men det kan også være at jeg bare starter direkte på universitet – det kommer an på hvad jeg lige har lyst til. Jeg skal helt klart ud og søge en stilling i en virksomhed, fortæller Jonas Martin og tilføjer:

– Jeg kan godt lide tanken om at kunne arbejde sig frem i en stor virksomhed og måske løbende lave forskellige ting ved siden af. Jeg vil også gerne have lidt mere sikkerhed omkring mit arbejde på et tidspunkt. Men inden da kunne jeg da godt tænke mig, hvis jeg får muligheden for det, og inden jeg har forpligtet mig for meget til alt muligt, at prøve og give den et skud med et eller andet seriøst projekt som iværksætter.

Og med sådanne ord, kan man ikke andet end at spekulere på om Jonas Martin ikke ser Craving4sound som et seriøst projekt?

– Craving4sound er så hobbybaseret og fylder ikke 100% af min tid – jeg har så meget tid udover, at jeg også vil have noget andet at arbejde med. Hvis jeg starter direkte på universitet, kan jeg have Craving4sound som et weekend job, ligesom jeg har det nu. Hvis jeg går ind i et projekt, som tager alle ugens 5 dage, så er det ikke sikkert, at jeg også vil arbejde weekender. Så hvis jeg får alt for travlt med noget andet, så ønsker jeg muligvis ikke at fortsætte med at drive Craving4sound.

Uanset hvad Jonas Martin vælger, så skal der lyde et stort held og lykke her fra VI STARTER SGU.

Står du og mangler musik til din næste fest, så tjek hjemmesiden og deres facebookside ud her.

bubble