Iværksætteri med få gråvejrsdage

Michael Halkjær Jakobsens første livtag med iværksætteriet blev både eksotisk, kaotisk og temmelig besværligt. Han og nogle venner åbnede et firma med softwareudvikling i Thailand.

Michael kommer fra Østbirk og har stadig et byhus i midten af Horsens, som han dog lejer ud. For lige nu bor den 38-årige entrepreneur med sin hustru Christina på Cypern. Før var adressen i Thailand, og på længere sigt skal teltpælene hives op igen, så nye eventyr kan opdyrkes. Måske i Sydamerika.

Michael Jakobsen på kontoret i Koh Tao.

Michael Jakobsen på kontoret i Koh Tao.

Fra Aarhus til Koh Tao

“Det nye kontorfællesskab, vi skulle være i, havde ikke fået tag endnu. Meget thailandsk.”

Michael er blevet lidt af en entreprenant verdensborger. For bredde- og længdegraderne er af sekundær betydning, når et nyt eventyr skal skrives. Men det hele startede både af nød og lyst. Michael var involveret i et mindre webbureau i Aarhus, der havde udviklet sig til at satse stort på softwareudvikling. De lavede både apps til web og apps til mobiltelefoner, men der var en altoverskyggende hindring for at få succes: Timepriserne.

– Det var egentlig mig, der fik ideen til at flytte hele forretningen til Thailand. Flere af os havde været i Thailand på ferie, og der var ikke noget, der bandt os til Danmark. Hvide sandstrande, sol og lave leveomkostninger trak, siger Michael.

De var fire i Aarhusfirmaet, og det endte med, at de tre tog flyveren til Thailand i 2015, hvor de etablerede ”JungleCoders” på øen Koh Tao i Thailandbugten. Det blev en lidt kaotisk start.

– Det nye kontorfællesskab, vi skulle være i, havde ikke fået tag endnu. Meget thailandsk. Så den første tid sad vi uden tag over hovedet, siger Michael.

Men det var lykkeligvis ikke i regntiden, og de tre danskere fik snart følgeskab af digitale nomader fra det meste af verden. Full stack-udviklere og unge eventyrlystne med lignende kvalifikationer tog job i kortere eller længere tid. Til lønninger, der matchede de ekstremt lave leveomkostninger i Thailand. Samtidig kunne man sælge de digitale løsninger fra det danske kontor i Aarhus til danske kunder og tilbyde en dansk projektleder på opgaverne.

Michael og hans kone, Christina, har det fint som frie fugle.

Michael og hans kone, Christina, har det fint som frie fugle.

Forskel på Thailand og EU

JungleCoders laver både hjemmesider, native og hybride mobilapps og softwareudvikling. I dag ligger det meste af forretningen på Cypern og i Aarhus. Kontoret i Thailand skal snart lukkes, for lønomkostningerne er tæt på de samme på Cypern, og her er man tættere på de europæiske kunder. Da 80 pct af kunderne er danske, og en stor del af de øvrige 20 pct befinder sig i det øvrige Europa, giver det god mening. Samtidig er det noget enklere at drive forretning på Cypern, der er en del af EU.

– Det er utrolig svært at drive forretning i Thailand, fordi deres lovgivning skifter hele tiden. Det er en jungle at finde rundt i, og man betaler en revisor for at klare bestikkelsen og de andre nødvendigheder. Samtidig skal alle medarbejdere rejse til et naboland hver tredje måned og finde en ambassade, så opholdstilladelsen kan fornys, siger Michael.

Han har også mærket en personlig gevinst ved at flytte til Cypern.

– Bakteriefloraen er en anden her på Cypern, og jeg har ikke været syg endnu. Da vi boede i Thailand, var der hele tiden madforgiftninger og vira i den fugtige luft, særligt i regntiden, når der var oversvømmelser, siger Michael.

JungleCoders lokker digitale nomader til fra hele verden.

JungleCoders lokker digitale nomader til fra hele verden.

Kontorfællesskab på Cypern

“Lyset og varmen giver mig bare mere energi”

Ved siden af JungleCoders har Michael kastet sig ud i et nyt projekt: ”Cyhub” er et kontorfællesskab for digitale nomader, hvor en billig boligløsning kan indgå som en del af pakken. Digitale nomader bor tit dyrt, fordi de ofte skal bo relativt kort tid det samme sted.

Men han har ikke tænkt sig at slå rødder på Cypern. Planer om et nyt kontor til JungleCoders er allerede i støbeskeen, og det kan måske blive et sted i Sydamerika, at den næste filial åbner. Han savner ikke Danmark mere, end hjemveen kan holdes i ave med tre-fire årlige besøg hos familie og venner.

– Lyset og varmen giver mig bare mere energi. Og samtidig har jeg fået et enormt netværk, fordi jeg arbejder i udlandet og løser opgaver for danske kunder, siger Michael.

Du kan læse mere på JungleCoders og Cyhub på hjemmesiderne.

bubble