Pitabrødre ved et tilfælde

(Artiklen tager fem minutter at læse)

De startede med at futte grillen af på åbningsdagen, de første måneder kunne skruen lige holdes i vandet, men nu er Daniel og Thomas’ slow fastfood på Pita King ved at få succes.

De to halvbrødre er vokset op i Silkeborg, og de har samme far. Men de havde ikke set hinanden i otte år, da Thomas tilfældigvis gik ind i en pitabar i Nørregade og så sin halvbror bag disken. 27-årige Thomas Rosendal havde boet nogle år i Horsens, og 22-årige Daniel Rosendal var nylig tilflytter. Daniel havde arbejdet sig op i pitabaren til at blive bestyrer, og Thomas havde med grundforløb som både slagter og kok ikke helt styr på, hvad der skulle være hans kald i livet. Det ændrede sig, da de to halvbrødre fandt hinanden.

– Pitabaren gik ikke så godt, og Daniel mente, at vi skulle prøve at overtage den. Så kunne jeg bruge mine evner i køkkenet til at udvikle maden, mens han kunne bruge sine evner til at administrere forretningen, siger Thomas.

PitaKing_Horsens3Klar på tre uger for 8000 kroner

“Vi havde 8000 kroner til at sætte vores eget præg på butikken, der skulle males og indrettes på ny”

Efter nogle forsøg bed den daværende ejer på krogen og solgte til den rette pris. Thomas og Daniel lånte pengene i banken og havde et skrabet budget til at komme i gang.

– Vi havde 8000 kroner til at sætte vores eget præg på butikken, der skulle males og indrettes på ny. Det hele skulle ordnes på tre uger. Med stor hjælp fra venner og venners venner lykkedes det, siger Daniel.

I tiden op til åbningen blev der knoklet igennem. Begge havde aften og natarbejde andre steder i byen, og om dagen lavede de testkøkken i butikken.

– Jeg knoklede løs med nogle marinader, der blev ved med at smage forfærdeligt. Så stod jeg der, hamrende træt, og hældte marinade efter marinade i vasken. Det var en hård omgang, siger Thomas.

Ild i køkkenet

“Så gik der ild i grillen. Vi fik folk ud på gaden, alarmeret beboere i ejendommen og tilkaldt brandvæsenet”

Men de kom i mål, og i begyndelsen af januar skulle butikken åbne. Et tilbud på en pita for 15 kroner fik lokket masser af kunder til. De stod i kø ud på gaden, og

Pita King Horsens

Grillbørsten fra åbningsdagen indgår i et selvironisk kunstværk på Pita King.

efter pita nummer 12 eller 13, gik det galt.

– Så gik der ild i grillen. Grillolie dryppede ned på varmekilden og satte ild til gammel olie, der åbenbart havde sat sig fast i dyserne. Vi fik folk ud på gaden, alarmeret beboere i ejendommen og tilkaldt brandvæsenet, siger Daniel.

De var næsten slået tilbage til start. Grillen var ødelagt, og det samme gjaldt elinstallationer omkring emhætten, ligesom der var en del sodskader. Varer for henved 10.000 kroner kunne smides ud. Men efter tre dage kunne de åbne igen – denne gang med en bedre grill, hvor lavasten forhindrer fedtet i at trænge ned til gasdyserne. Kunderne vendte heldigvis tilbage. Der blev serveret henved 100 pitabrød den første dag, før der var udsolgt.

Slow fastfood

“Vi har da haft kunder, der ikke mente, at det lignede pommes frites”

Brødrene satser på fastfood af høj kvalitet. Det meste er lavet fra bunden, og oksekødet tilberedes eksempelvis i en sous vide, ligesom på de bedre restauranter. En sous vide er et vandbad med en konstant temperatur omkring eksempelvis 52 grader, hvor kødet nedsænkes i vakuumpakket stand. Dermed mørnes kødet nænsomt, og saften bliver i fibrene. Før servering får kødet en hurtig stegeskorpe på grillen. Pita Kings pommes frites er håndskårne og hjemmelavede.

– Vi har da haft kunder, der ikke mente, at det lignede pommes frites. Men jeg bager kartoflerne, før jeg skærer dem ud i hånden og frituresteger stavene. De smager af kartofler i stedet for friture, og de kunder, der har klaget over deres udseende, har ikke haft noget at udsætte på smagen, siger Thomas.

Han tager den type klager med et smil. For alle mennesker er jo styret af vaner i større eller mindre grad.

Det er langsom fastfood i den forstand, at forarbejdet har taget tid. Men kunderne kommer kun til at vente fem minutter.

Kun aften- og natåbent

Pita King har senest fået nye åbningstider, så der kun er åbnet for aften- og natpublikummet på torsdage, fredage, lørdage og søndage. Hverdagens frokostpublikum slog ikke rigtig an.

Pita King Horsens Iværksætteri- Vi begyndte med at have åben til frokost, men der var alt for lidt at lave. Det var i weekenderne og om natten torsdag, fredag og lørdag, der var mest at lave, siger Daniel.

Konsekvensen er, at butikken er åben fra klokken 18 til fem om natten torsdag, fredag og lørdag, mens der søndag er åbent fra 18 til midnat. Samtidig er Pita King med i Just Eat, så maden kan bestilles og betales på nettet mellem 18 og midnat på åbningsdagene. Thomas og Daniel har også en scooter, som bruges til at køre pitabrød og menuer ud i en radius af fem km fra Nørregade. De to skiftes til at tage den tjans.

To store egoer

Samarbejdet mellem de to halvbrødre er gået godt, hvor Thomas har styrken i køkkenet, mens Daniel har styr på administrationen.

– Han lader mig slet ikke komme ind på kontoret, griner Thomas.

De har efterhånden begge affundet sig med deres respektive styrker.

– Det er altid farligt at sætte to med relativt store egoer sammen, men det er gået godt. Vi har ikke revet hovederne af hinanden, siger Daniel.

Ambitioner for fremtiden

“Jeg har en meget forstående kæreste”

De første fem måneder har det hele kørt rundt, men de to har ikke kunnet trække penge ud til løn.

– Det er jo et godt tegn, at det faktisk har kunnet køre rundt fra starten. Men vi har så levet uden løn i lang tid, og det har kun kunnet lade sig gøre med stor velvilje fra familie og venner. Jeg har en meget forstående kæreste, siger Thomas.

De glæder sig begge over den nye følelse af at få løn for de 50-60 timer, der lægges i butikken hver uge. Når den oplevelse bliver hverdag, er der nye ambitioner klar i ærmet.

– Vi skal have butikken her til at shine først, men jeg kan godt forestille mig, at vi tænker i en food truck eller udbreder konceptet til andre butikker, siger Daniel.

Du kan give Thomas og Daniel et like på Facebook.

bubble