(Iværksætter)partner søges

At finde en partner i arbejdslivet kan være en ligeså stor udfordring som at finde den eneste ene i kærlighedslivet. Fire unge mænd fra Horsens har taget konsekvensen og udviklet en ”datingapp” for iværksættere.

Mange gode iværksætterideer dør givetvis, fordi de rette mennesker ikke finder sammen. Der findes masser af idémagere, der har svært ved at skabe struktur, og der findes masser af systematikere uden de store ideer.

Det er noget af tankegodset bag StartupMate.dk, der indenfor en overskuelig fremtid lanceres som app til både Windows, Android og iPhone. Bag ideen står Oliver Kjærsfeldt, Jonathan Jørgensen, Sebastian Dyrgaard og Aksel Ross. Oliver er med sine 17 år den yngste, mens de øvrige partnere i selskabet, der netop er blevet registreret som et ApS, er mellem 18 og 19 år. De går alle sammen på Learnmark her i Horsens.

– Vi fik egentlig ideen, da vi så Løvens Hule, hvor Jesper Buch påpegede overfor en af deltagerne, at det var en stor skam, at vedkommende stod alene med sit firma og sin idé. Fordi det er vigtigt at dele vandringen op ad det bjerg, så man kan grine og græde sammen undervejs, siger Jonathan Jørgensen.

Målrettet team

Oprindelig var det en anden personkreds, der udviklede ideen bag StartupMate på Learnmarks Innovationslinje. Jonathan, Sebastian og Aksel var med fra starten sammen med to andre, der dog forlod projektet, da det gik fra skoleprojekt til noget mere seriøst.

- Da vi blev enige om at spytte penge i det, så vi kunne lave et ApS og gå all in, hoppede de fra, siger Aksel Ross.

I stedet kom Oliver med. Oliver går i 1. g, mens de øvrige går i 2. g. Han havde hørt om projektet og vidste, han kunne bidrage med noget.

– Jeg havde set, at de havde lavet en kampagne på Kickstarter på 100.000, og jeg vidste det var umuligt at nå det mål. Men hvis de satsede på et mindre beløb og opbyggede organisk vækst, var der muligheder i projektet, siger Oliver Kjærsfeldt.

Oliver er trods sine 17 år ikke nogen årsunge i iværksætterregi; han har siden sit fjortende år haft gang i flere små iværksætterprojekter. Derudover kommer han fra en familie, som i generationer har været iværksættere. Det var f.eks. Olivers morfar og onkel, der i 1972 startede det daværende Vejle Bilauktioner, før de i 1992 solgte livsværket til britiske BCA.

Video gav spin off

De øvrige tre fulgte Olivers råd og neddroslede ambitionerne for Kickstarter-kampagnen. Det gav pote. De budgetterede 10.000 kom hurtigt i hus – godt hjulpet på vej af en informativ præsentationsvideo, der tilmed har givet et spin off.

– En virksomhed, der arbejder med bæredygtighed, var så begejstret for vores video, at de ville have vores hjælp til at lave en lignende video til dem. Den bliver vist nu på konferencer i Berlin og New York, siger Sebastian Dyrgaard.

De fire ved, at de har fat i noget, der kan blive stort. Men de skal også smede, mens jernet er varmt, for der er andre derude med ideer, der minder lidt om deres.

– Men vi tror på, at en helt enkel brugerflade kan gøre en forskel. Det skal være nemt at oprette sig selv, og en simpel slidefunktion gør det let at bevæge sig rundt og tjekke de mulige matches, systemet foreslår, siger Jonathan Jørgensen.

Startupmate HorsensPræmie fra Nordeafonden

Lige nu gælder det om at oprette en kritisk masse, som det hedder – altså en gruppe af brugere, som kan oprette sig selv i appen, når den er klar.

– Uden en masse brugere, er appen jo værdiløs, så vi sigter mod at have 1000 på mailliste, som er klar til at installere og bruge appen, når den er klar, siger Aksel Ross.

De er klar over, at appen i høj grad vil appellere til unge iværksættere, fordi de mangler det netværk, som mere modne iværksættere har. Der er forskel på at starte et liv som iværksætter efter en årrække på arbejdsmarkedet og hoppe ud i det efter endt skolegang. Derfor giver det også god mening at konstruere appen, så den minder lidt om en app, målgruppen kender: Tinder.

De fire har fået en del positive tilbagemeldinger på konceptet, og det lykkedes dem også at vinde 4.000 fra Nordeafonden, da de præsenterede ideen på en iværksætterudstilling på VIA.

Partner søges

I øjeblikket står de fire selv i en situation, hvor en færdig app måske kunne hjælpe: De mangler en full stack developer, altså en programmør, der både kan udvikle brugerfladen og alt det, der ligger bag. Vedkommende tilbydes til gengæld en andel i det fælles ApS.

StartupMate kan skabe kontakten mellem to partnere i et iværksætterprojekt, men det er også tanken, at freelancere skal kunne oprette sig selv, så det bliver let at finde eksempelvis en tekstforfatter, en programmør eller en sælger til en fastsat opgave.

Med tiden kan appen også udvikles til at mestre headhunting, så virksomheder kan finde den helt rette medarbejder til en særlig funktion.

Appen er klar i september

StartupMate vil i begyndelsen være gratis at benytte, men med tiden er det meningen, at brugerne betaler et symbolsk beløb om måneden.

– Men den skal altid være gratis at installere på telefonen, og den skal også være gratis at bruge de første 24 timer. Det er så tanken, at brugerne skal betale et eller andet beløb omkring 20 eller 30 kroner om måneden for at benytte den efterfølgende, siger Sebastian Dyrgaard.

Men i appens første levetid skal den være helt gratis i en måned for dem, der allerede nu tilmelder sig Startupmates mailliste på startupmate.dk.

De fire har fået udviklet en betaversion, og den kommercielle version forventes klar i september, hvis planerne om at finde en full stack developer bærer frugt.

Du kan tilmelde dig maillisten på hjemmesiden og give de fire et like på Facebook. Se også deres præsentationsvideo på YouTube.

Oliver, Jonathan, Sebastian og Aksel fra StartupMate.
bubble