Juleferien står for døren… Også for iværksættere?

Julen nærmer sig, og det betyder for de fleste ferie, men som iværksætter er det ikke altid, at du kan læne dig tilbage og nyde andestegen, klejnerne og det strålende træ i fred og ro. 

Når man er iværksætter med egen virksomhed, kræver det planlægning for at kunne gå på ferie, da al ansvaret ofte ligger på egne skuldre. Jeg har spurgt nogle iværksættere om, hvad de gør op til en ferie, og hvordan de ser på det at holde ferie som iværksætter.

Giv den en ekstra skalle

For Kevin Refvik, den ene halvdel af webbureauet bubblemedia, er det vigtigt at kunne koble af, og lade batterierne op, så man er frisk, når man kommer tilbage fra ferie.

– Jeg prioriterer altid at give den en ekstra skalle op mod en ferie og få afsluttet så mange løse ender som muligt. Så er dét at gå på ferie virkelig tilfredsstillende, og man har endnu mere blod på tanden til at starte igen efterfølgende.

Webbureauet lukker naturligvis ikke ned, bare fordi det er ferie. Kunderne kan have spørgsmål og deslige. Derfor prioriterer Kevin også at sætte tid af i ferien til at være på forkant.

“Jeg vil sige, at det er svært at holde helt fri; jeg tjekker gerne min mail løbende og holder den lidt nede, så man ikke kommer tilbage og skal bruge den første uge på at svare mails. Det tror jeg er en god idé, for ellers ville jeg alligevel gå og tænke på den kæmpe stak af mails, der ville ligge når jeg kom tilbage.”

Gå på feriemode

Pia Schildknecht, er en af de fem partnere i virksomheden STORMSALEN, som er et kreativt hus, hvor der arbejdes med kommunikation, kultur og æstetik. For Pia er det vigtigt, at man som selvstændig giver sig selv lov til at tage fri og holde ferie.

– Alle har brug for en pause – selvom det kan være svært, når man er selvstændig. Hjernen holder normalt aldrig fri, og man kommer konstant på nye ideer og muligheder – der er altid et eller andet man burde gøre eller forberede.

For Pia handler det om at tage beslutningen om at gå på ferie, så man også kan vende tilbage til arbejdet som et bedre menneske.

“Det vigtigste er, at beslutte sig om at gå på feriemode, så man er udhvilet og klar til at komme tilbage til arbejdet – med ny energi og motivation. Man bliver et bedre og mere sammenhængende menneske af at give sig selv lov til at tage på ferie.”

Ferie hver dag

I princippet holder Brian Nonbo, indehaveren af Nonbophotography, aldrig ferie. Han har nemlig ferie hver dag! Det har han, fordi han elsker det, han laver. Så han hader egentlig fænomenet ferie. Juleferien er dog alligevel noget særligt, da det er den eneste ferie, hvor Brian ikke tager nogen fotojobs ind. Men det betyder ikke, at han så ikke arbejder. Så bruges tiden nemlig på udvikling af projekter og selvfølgelig også på familien. Som Brian resolut siger:

– man har ikke ferie som selvstændig!

Væk fra hverdagen

Henrik Bøge, som ejer Bøge SmykkeDesign, der laver unikke smykker, er en meget travl mand – især op til helligdage – som julen. Det er ikke alle kunder, der er ude i god tid, og Henrik sidder derfor ofte til langt ud på natten for at få smykkerne gjort færdige. Ferie er da heller ikke noget, Henrik har meget af. Sidst han holdt ferie var i april, hvor han og familien tog til Egypten for netop at komme helt væk fra hverdagen. Den fulgte dog alligevel lidt med, da de sociale medier stadig skulle vedligeholdes, det kunne heldigvis gøres fra smartphonen ved poolen.

– Man er ikke bleg for at arbejde som iværksætter, så man senere hen kan have det sjovt og holde ferie. Men så længe man hygger sig med det, man laver, og synes, det er spændende og sjovt, så har man heller ikke brug for at holde ferie, siger Henrik.

Lige som Brian Nonbo, bruger Henrik også juleferien til at kunne lave nogen af de ting, der ikke er tid til i den travle hverdag, så som at lave status over alle sine materialer og smykker. Det er ikke meget søvn Henrik får i sin hverdag, så han håber på at kunne få en god lur juleaften.

Find et job du elsker

For den anden halvdel af bubblemedia, Daniel Bach, er ferien en dejlig ting, men savnet til arbejdet kommer dog hurtigt for Daniel, heldigvis.

– I Danmark har vi alle, eller undskyld de fleste funktionærer, 5 ugers ferie, mens man i udlandet skal være glad for 2-3 uger. Så at jeg, som iværksætter, har 2 ugers sommerferie og 1 uge over julen, det er jeg både godt tilfreds og tilpas med!

Daniel påpeger, at så længe man elsker det, man laver, så er ferie heller ikke så vigtig.

“Jeg tror i bund og grund, at det hænger meget sammen med, hvad man laver. For arbejder man med noget, man elsker, så betyder ferie, måske ikke så meget, mens dem, som hader deres arbejde, logisk nok, selvfølgelig ønsker alt det, de kan få af ferie. Så kan man jo overveje, om man egentlig burde finde sig et job man elsker!”, siger Daniel med et glimt i øjet.

Og med disse ord ønskes alle derude, iværksættere eller ej, en glædelig jul her fra Den Seriøse Kaffeklub og redaktionen på Vi Starter Sgu .dk. Med et håb om, at alle får lov til at nyde andestegen og ris al a manden i julefred og idyl.

 

bubble