- Når jeg går i stå, ta’r jeg et bad…

Uffe Lauge Jensen kalder iværksætteri ”en sygdom” – og foreslår et korps af erfarne iværksættere til at hjælpe nye med gode råd

– Iværksætteri er en sygdom.

Ordene kommer med et glimt i øjet, men også med et strejf af alvor. For Uffe Lauge Jensen – manden, der startede det eksklusive danske motorcykelmærke Lauge Jensen for godt fem år siden – har det ikke været et valg at starte sin egen virksomhed. Det var en simpel nødvendighed.

– Jeg kalder det en sygdom, fordi det aldrig holder op. Ideerne kommer hele tiden, og så tænker jeg straks ”hov, kan det lade sig gøre?”. Hvis andre er skeptiske, bliver jeg endnu mere fokuseret på at vise dem, at de tager fejl. Men for mig er det altid virkeliggørelsen af ideen, der er interessant – ikke bundlinjen, siger han og tilføjer:

“Måske lyder det lidt smart, men jeg er en fri fugl, der hellere vil dø fattig og glad end rig i et bur. Økonomien er vigtig, men uden en idé er der slet ingen økonomi.”

Uffe Lauge JensenUffe Lauge Jensen definerer en iværksætter som ”en person, der ikke vil nøjes” og som helst følger sine egne ideer, ”fordi han tror, at han kan gøre tingene bedre”. Det kendetegner også ham selv.

– Jeg kan sagtens samarbejde med folk, så længe vi er i dialog og sparrer med hinanden. Men jeg egner mig ikke til at tage imod diktat, konstaterer han.

I dag er han tilknyttet firmaet Lauge Jensen som produktions- og udviklingschef. Firmaet blev, efter en økonomisk nedtur for et par år siden, overtaget af Jestiff A/S, som er ejet af Anders Kirk Johansen. Uffe Lauge Jensen er glad for fortsat at have en finger på firmaets puls, men erkender også blankt at det har svært at afgive pladsen for bordenden:

“Sammenlign det med at få et barn: Først har du svært ved at blive gravid, så er graviditeten et helvede og selve fødslen er ubeskrivelig hård. Bagefter får barnet kolik i to år – og så, lige når tingene begynder at fungere – skal du give barnet fra dig. Dét er svært.”

Han understreger, at han stadig er stolt af hver eneste nummererede motorcykel, der ruller ud af lokalerne på Vejlevej i Horsens, men at han også er glad for det relativt nye datterselskab – Lauge Jensen Engineering – hvor han som ansat direktør kan tegne, produktudvikle og finde inspiration verden over.

Mange af ideerne kommer pludseligt, og så er det med at kunne gribe dem i farten. Men hvad gør han, når tingene går i stå?

Uffe Lauge Jensen griner:

– Så går jeg i bad.

Dét kalder på en forklaring:

– Når tankerne er låst fast, tager jeg et langt brusebad. Det hjælper på tankerne, og det er sket mange gange, at jeg har tegnet løsningen i duggen på bruserens glasdør – f.eks. er bremsekaliberen på vores 2014-model blevet til under bruseren, siger han.

Lige så vigtigt som varme bade er det dog med kvalificeret sparring. Her skal man huske at være kritisk, understreger han.

– I tidens løb er jeg blevet opsøgt af masser af folk i jakkesæt, der mest virkede som om de ville stjæle min idé. Så kan man godt blive lidt paranoid, og det er også farligt, når der rent faktisk er mange, der reelt gerne vil hjælpe dig, siger Uffe Lauge Jensen.

Han har derfor en klar opfordring til erhvervslivet i Horsens, herunder Business Horsens:

“Det er fint nok, at du som iværksætter kan få råd om økonomi, jura og forretningsplaner. Men det, der skubber en iværksætter fremad, er ideen – ikke tanken om bundlinjen. Det er at gøre en drøm til virkelighed og få den anerkendelse, der følger med, og så sætte en ny idé i verden.”

– Derfor burde man lave et korps af erfarne iværksættere, der står klar til at ideudvikle med de nye iværksættere. Jeg ville hjertens gerne stille op og sparre med nye iværksættere engang imellem; bare for at finpudse deres ideer, udfordre dem på designet eller hvad jeg nu kunne bidrage med. Bare vi kan få nogle flere levedygtige ideer op til overfladen.

bubble