Kendt kunstner og iværksætter bygger genbrugstrold på Langelinie i Horsens

Hele ugen har der været gang i et helt særligt byggeri på Langeliniearealet – det bliver nemlig hjemsted for en kæmpe trold skabt kun af genbrugstræ. Det er kunster og iværksætter Thomas Dambo, som står bag opførelsen af trolden, der har fået navnet Trolle Troels. 

Trolle Troels - Thomas Dambo - Langeliniearealet HorsensI forbindelse med kulturtiltaget Mærkbyen er Horsens Kommune indgået i et samarbejde med Thomas Dambo. Sloganet for Mærkbyen er “Brug Horsens by som din legeplads!”, og det må man sige trolden Trolle Troels lever op til. I den ene arm kommer der til at hænge en gynge, som børn og barnlige sjæle kan muntre sig med. Det er vigtigt for Thomas Dambo, at de ting, han skaber, får en funktion – i de omgivelser de er i.

Det er ikke første gang, at Thomas Dambo sætter sit præg på kulturscenen i Horsens. For to år siden blev der opsat fuglehuse rundt i Beringsparken, som til en forveksling lignede sjove farverige fugle. Thomas Dambo har lavet en hel del fuglehuse i løbet af sin karriere – 4000 stk. er det rundt regnet blevet til, og selvom Thomas Dambo nok kan bygge dem i søvne nu, så kan de stadig skabe udfordringer – og det er vigtigt.

– I forbindelse med kunst installationen Camouflage Fuglehuse på Kunstmuseet Arken, skulle jeg bygge 50 fuglehuse og male dem, så de passede ind i de omgivelser, som de hang i. Det var en stor udfordring, og ikke lige en malekundskab jeg følte mig hjemme i, men jeg gik undersøgende til opgaven – det er vigtigt, hele tiden at blive udfordret i sit arbejde, for at rykke sig.

Verdens bedste job

I skabelsen af en sådan genbrugsskulptur er det Thomas Dambos håb, at han kan være med til at inspirere andre til at stoppe op og overveje, om de materialer, man er i gang med at smide ud, kan bruges til noget, inden det ender på bunden af en container. Det handler om at have respekt for verdens resourcer – vi skal ikke bare købe, bruge og smide ud – men genbruge.

Thomas Dambo mener selv, at han har verdens bedste job – han får lov til at lave lige det han elsker, hver dag. Bevares – ni timer i regn, borende i noget træ kan da godt blive, som man siger i Jylland, træls, men sådanne dage vil der altid være – også når man er iværksætter.

Næste stop for Thomas Dambo bliver hjemstaden København, men ikke for længe. Sommeren er spækket med diverse festivaler, hvor han skal skabe flere genbrugsskulpturer og dermed sætte sit præg på festivalstemningen.

Her på redaktionen synes vi at Trolle Troels er helt vildt sej, og vi vil klart anbefalde alle til at tage et smut ned forbi Langeliniearealet og hilse på. Den officielle afsløring af Trolle Troels sker lørdag d. 6. juni.

Se flere af Thomas Dambos skulpturer og skabelser af genbrug på hans hjemmeside.

bubble