Konstruktøren konstruerer kager

Kinga Rebowska skrinlagde drømmen om et job som bygningskonstruktør og blev iværksætter. Nu kreerer hun kager i sit eget Sukré Bakery i Graven.

Det er som at gå ind i et remake af Lasse Hallström-filmen Chocolat at besøge Sukré Bakery. Der er en del Juliette Binoche-elegance og -sødme over ejeren Kinga Rebowska, butikken specialiserer sig også i livets ”syndige” fristelser, og både facadens sandsten, mahognivinduer, cafélokalets æstetik og endevæggens imponerende blomsterhav leder tankerne hen på sydligere himmelstrøg.

– Horsens er jo efterhånden en international by med alle de udenlandske studerende, og jeg syntes, at vi manglede noget af det, man ser en del af i Aarhus: Et hyggeligt sted i midtbyen, hvor man kan få en god kop kaffe og et lækkert stykke kage, siger Kinga.

Kinga byder indenfor i Sukré Bakery, der ligger midt i Graven.

Kinga byder indenfor i Sukré Bakery, der ligger midt i Graven.

Udsolgt på åbningsdagen

28-årige Kinga åbnede butikken den 5. august, og det gik over al forventning. Efter to timer var der udsolgt i kølemontren.

– Jeg havde egentlig bare ventet at få besøg af mine tidligere kunder, men der kom langt flere. Opbakningen har været fantastisk, siger Kinga.

Hun kom til Danmark fra fødelandet Polen i 2013, og planen var oprindelig at uddanne sig til bygningskonstruktør og finde beskæftigelse i faget. Men da hun var færdiguddannet efter næsten fire år på skolebænken, var der intet arbejde at finde.

– I begyndelsen var det da en bitter pille at sluge. At jeg havde spildt fire års uddannelse. Men nu har jeg kastet mig ud i iværksætteriet i stedet. Det er både lidt skræmmende, hårdt og helt fantastisk, siger Kinga.

Måtte begrænse åbningstiden for at følge med

“Jeg åbnede onsdag, og søndag sov jeg det meste af dagen væk.”

Hun har altid kunnet lide at lave kager, og for et års tid siden begyndte hun semiprofessionelt at lave kager til venner og bekendte, mens hun prøvede at finde job som bygningskonstruktør. Det var kunderne fra den tid, hun i første omgang havde ventet at se ved åbningen den 5. august – men nyheden om kageværkstedet var nået noget bredere ud. Faktisk var interessen så overvældende, at Kinga efter den første uge måtte stoppe op og overveje butikkens åbningstider.

– Jeg åbnede onsdag, og søndag sov jeg det meste af dagen væk. De fire dage havde været så hektiske, at jeg var helt tømt for energi. Så nu har jeg valgt at indskrænke åbningstiderne lidt, så jeg også kan trække vejret undervejs, siger Kinga.

sukre_bakery_horsens_2Håber at kunne ansætte hjælp

Hun står indtil videre for det hele. Da VI STARTER SGU møder Kinga i caféen, har hun bestillinger på 13 kager ud af huset de kommende dage – plus de kager, hun skal fylde i kølemontren og sælge i caféen.

– Det var hårdere, end jeg havde regnet med, så nu holder jeg kun åbent i caféen onsdag til lørdag efter 12, hvor der i forvejen er flest kunder til kaffe og kage. Så kan jeg koncentrere mig om at købe varer, producere kager og alt det andet, der følger med min forretning, den øvrige tid, siger Kinga.

Lige nu er det hele meget kaotisk, og i de kommende måneder skal økonomien sættes i system, så der med tiden også er et levebrød i arbejdet. Drømmen er at finde økonomien til en ansættelse, så Kinga i højere grad kan koncentrere sig om arbejdet med kageproduktionen. Heldigvis er der god opbakning hjemmefra, hvor det også var kæresten, der pressede på, for at Kinga skulle kaste sig ud i drømmen.

– Vi har ikke børn endnu, så jeg ved jo også, at det er nu, iværksætteriet kan prøves af, siger Kinga.

Hjælp fra Startup Central

“Anders er så afslappet og professionel omkring at åbne en forretning, at han fik mig til at tage den mere med ro og tro på, at det hele nok skal gå.”

Praktisk hjælp fik hun fra Startup Central.

– Jeg havde gået ledig i et lille år, da jeg var til et oplæg med Anders Fogh fra Startup Central. Det handlede om at springe ud i iværksætteriet som et alternativ til jobsøgningen. Jeg kan huske, at jeg var meget imponeret, og jeg gemte hans kort i et år, siger Kinga.

Da ideen til Sukré Bakery dukkede op, tog hun kontakt til Startup Central og fik lige den hjælp, hun havde brug for.

– Anders er så afslappet og professionel omkring at åbne en forretning, at han fik mig til at tage den mere med ro og tro på, at det hele nok skal gå, siger Kinga.

Kinga har fået styr på kaffemaskinen, så de søde fristelser kan ledsages af god kaffe.

Kinga har fået styr på kaffemaskinen, så de søde fristelser kan ledsages af god kaffe.

Mixeren brændte sammen

For der er meget at stresse over, når man etablerer sig som fødevarevirksomhed. Mange uventede udgifter og meget at tage højde for. Heldigvis har Kinga en engageret udlejer, der har hjulpet rigtig meget med at omforme den tidligere frisørsalon til café. Hun fik også den første måneds leje gratis, så der var tid til at komme i gang. Da VI STARTER SGU besøger Sukré Bakery, ankommer Kinga med en ny mixer, fordi den gamle brød sammen dagen før. Her var der heldigvis også god opbakning hjemmefra.

– Min kæreste har købt den nye, og jeg måtte ikke se kvitteringen, for det skulle jeg ikke tænke på, smiler Kinga.

En af hendes gode bekendte er i gang med at opsætte et nyt bord langs den ene væg, så gæsterne kan sidde på barstole og nyde en kop cappuccino, americano eller latte og et stykke kage. Kinga vil både tilbyde de meget pyntede kager og de lidt mindre monstrøse. Der vil altid være et udvalg. Desuden er der også croissanter med fyld af blandt andet skinke, laks, avocado m.v., så den lille sult også kan stilles, når caféen åbner klokken 12.

Priser i den lavere del af skalaen

VI STARTER SGU får lov at smage på en virkelig lækker, klassisk Red Velvet-kage, hvor syrlige bær spiller godt op til den cremede flødeost på toppen.

– Jeg følger sjældent en opskrift slavisk – jeg foretrækker at gøre kagerne til mine egne. Så alle kan få en unik smagsoplevelse, siger Kinga.

Foreløbig er prisen for et stykke kage sat til 30 kroner. Det samme gælder en god kop kaffe. Et prisniveau i den nedre del af skalaen.

– Lige nu prøver jeg mest at sætte mine priser, så omkostningerne er dækket. For det er ikke helt billigt at lave de kager, jeg kaster mig ud i. Jeg importerer produkter fra bl.a. Italien og Polen. Med tiden må jeg se, om jeg skal justere priserne op. Lige nu er det vigtigst for mig, at horsensianerne kommer til at kende min butik, og så må jeg se, om jeg kan få løn for min tid senere, siger Kinga.

Du kan give Kinga Rebowskas iværksætteri et thumbs up på Facebook og se en del af hendes kreationer på Instagram.

bubble