L’art et La Vie

Martin Egholm og La Vie har tidligere budt kunsten indenfor med skiftende udstillinger i det lille cafélokale. Nu udvides med et tilstødende gallerilokale, og Mark Ebert Løvendahl er første udstiller.

Jazzen, samtalen, kaffen, vinen og det gode liv på fransk manér har været de faste omdrejningspunkter på café La Vie siden åbningen for tre år siden. Undervejs kom billedkunsten ind som en naturlig ekstra bestanddel, selvom den hidtil har måttet leve under trange kår i det lille cafélokale. De to udstillinger med henholdsvis Susanne Krebs og Karina Bækkelund blev gennemført med værker hængende overalt, hvor der var plads til et søm og en ramme.

Martin Egholm (til venstre) åbner Galerie L medio august med Mark som første udstiller.

Martin Egholm (til venstre) åbner Galerie L medio august med Mark som første udstiller.

Galerie L

“Jeg holder rigtig meget af Montmartre i Paris, hvor man finder små gallerier med lokale kunstnere.”

Men nu har La Vie fået sit eget lille galleri i lejligheden ved siden af. Det har længe været Martin Egholms drøm at overtage hele ejendommen, som La Vie har lejet sig ind i. Det blev en mulighed, da Martins mor, Linda Frederiksen, lejede sig ind i lejligheden, der ligger ved siden af og over La Vie. Dermed råder familien over begge ejendommens lejemål, og på længere sigt er det altså Martins drøm at kunne købe hele ejendommen, så der eventuelt kan slås hul i muren mellem lejligheden og cafélokalet og give lidt flere muligheder.

Men indtil videre lever Martin og La Vie højt på Lindas beskedenhed og engagement i sønnens café. Hun har nemlig valgt at nøjes med beboelse på førstesalen, så lejemålets stue har kunnet indrettes til galleri. ”Galerie L” er navnet på tilbygningen til La Vie – som en hyldest til Linda og kvinder i al almindelighed (L kan også lyde som ”elle”, der som bekendt betyder ”hun” på fransk). At galleri skal staves på den franske måde er ikke noget tilfælde.

– Jeg holder rigtig meget af Montmartre i Paris, hvor man finder små gallerier med lokale kunstnere. Kunsten er dermed lokal, og du finder noget originalt, der knytter sig til det område, du befinder dig i. Det kan jeg godt lide. Derfor skal Galerie L også være stedet for lokale kunstnere, siger Martin.

Martins kontrabas bidrager til miljøet på Galerie L.

Martins kontrabas bidrager til miljøet på Galerie L.

Velgørende kunst

Den første udstiller bliver Mark Ebert Løvendahl, der er et kendt ansigt i miljøet omkring La Vie. Han dumpede oprindelig ind til en kop kaffe for tre år siden, og endte snart med at være fast opvarter på caféen, når han ikke viste gæsterne sine ferme evner for trylleri.

“Jeg har haft det lidt som om jeg rodede rundt i en båd på udkig efter en havn.”

Han fik studenterhuen på for et par år siden efter tre år på visuelt gymnasium, der udover den velkendte gymnasieundervisning indbefattede to formiddage om ugen på Kulturstationen i Skolegade. Her fik han lov at arbejde med sit kunstneriske udtryk, og som ung kunstner fik han en særlig ilddåb under Corona-krisen. For at hjælpe café La Vie igennem krisen lavede han 100 små kunstværker, der kunne sælges til 200 kroner stykket. De blev solgt rub og stub, og indtægten hjalp Martin med at holde skruen i vandet i en svær tid. De 100 små kunstværker var alle med en stemning, der duftede en del af La Vie, så stamkunderne kunne få et lille stykke af caféen med hjem og gøre noget for, at caféen stadig eksisterede post Corona.

Udstilling har udviklet kunstneren

Mark laver selv alle rammer i hånden. Så værkerne er originale i mere end én forstand.

Mark laver selv alle rammer i hånden. Så værkerne er originale i mere end én forstand.

Kunsten blev en naturlig del af fortællingen om La Vie, og den 13. august tages næste skridt med åbningen af Galerie L. Selvom lokalet har sin egen indgangsdør fra Thonbogade, får galleriet indgang gennem La Vie i hverdagene.

Galeriet åbnes med fernisering på Marks udstilling den 13. august klokken 19:30. Chancen for at udstille på galleriet har været med til at skubbe til den unge kunstners udvikling.

– Jeg har haft det lidt som om jeg rodede rundt i en båd på udkig efter en havn, hvis jeg skal beskrive min udvikling. Jeg har lavet en masse eksperimenter, og det har været en vild oplevelse at vove sig ud i nogle større formater. Nu har jeg arbejdet med lærreder på to gange halvanden meter, og det skubber meget til udtrykket, siger Mark.

Den kaotiske ro

Hans udtryk er gennemgående abstrakt, men der er hele tiden noget trygt og genkendeligt, øjnene kan dvæle ved. Nøgne omrids af ansigter, der givetvis er fundet inspiration til i miljøet omkring La Vie, linjer og farver, der leder tankerne hen på landskaber og natur.

– Mit udtryk er måske lidt kaotisk, men jeg synes også, at det rummer en naturlig ro. Så hvis jeg skal udtrykke det lidt

Musikken er også et naturligt omdrejningspunkt i Marks værker.

Musikken er også et naturligt omdrejningspunkt i Marks værker.

højpandet, er mine værker vel udtryk for at finde ro i kaos, siger Mark.

Mixed media

Han arbejder i det, han selv kalder mixed media. Værkerne bliver til med mange forskellige redskaber. Han kan både have gang i kul, tusch og acrylmaling i det samme værk. I det hele taget kan han godt lide at begrænse sig selv ved at vælge materialer og værktøjer, der lige er indenfor rækkevidde. En del af de mindre værker er blevet lavet på siderne fra et gammelt opslagsværk, han fandt i kælderen, ligesom de første værker blev til ved hjælp af malingrester.

– Jeg synes, at der er et stort kreativt rum i at begrænse sig. Når man opstiller nogle begrænsninger og dogmer, tvinges man til at tænke nye veje, siger Mark.

En god kop kaffe kan fra 13. august kombineres med en kunstoplevelse på Galerie L.

En god kop kaffe kan fra 13. august kombineres med en kunstoplevelse på Galerie L.

Kunst til alle

Prismæssigt kommer Marks kunst til at ligge fra omkring 800 kroner og opefter. Han har helt bevidst valgt at holde prisniveauet i bund.

– Jeg vil gerne lave noget, som folk kan se som et reelt alternativ til en plakat, der er trykt i tusinder af eksemplarer. Hvis man ønsker noget originalt hængende på væggen, siger Mark.

Der er som nævnt fernisering på Marks udstilling torsdag den 13. august klokken 19:30. Der er fri entré, ligesom det naturligvis er gratis at besøge udstillingen på et senere tidspunkt, frem til primo september, hvor det bliver tid til en ny udstilling i Galerie L.

Følg med i Galerie L via La Vies Facebookside.

bubble