Med sans for besparelser

Opskriften på succes i erhvervslivet er – meget forenklet – at købe billigt og sælge dyrt. Tina Gythe Munkø er ekspert i at købe billigt og rigtigt. Hun tilbyder nu sin konsulentbistand i Gythe Consult.

Det var lidt af et tilfælde, der fik 54-årige Tina Munkø til at springe ud som iværksætter. Under et indkøbervikariat på en stor virksomhed kastede hun sig ud i at skabe et overblik over virksomhedens 1544 leverandører. Det var kort sagt alle, der havde faktureret virksomheden gennem de seneste år, som skulle kategoriseres.

– Jeg skabte et ”mini-Google”, så man nemt kunne finde den rette leverandør til en given opgave. Hvis en VVS’er skulle rekvireres, kunne man hurtigt se, hvem virksomheden nu havde som foretrukken leverandør, siger Tina Munkø.

Bedre samarbejdsaftaler

Overblikket gjorde det også lettere at lave nogle bedre samarbejdsaftaler med de største leverandører og vurdere de aftaler, der forelå.

– De byggede en del om og udvidede på virksomheden, og jeg fandt ud af, at man faktisk havde brugt fem malerfirmaer de foregående tre år, alt afhængig af, hvem der rekvirerede ydelsen. Der var stor forskel i såvel pris som kvalitet, og det fik vi optimeret, med gode besparelser til følge, siger Tina Munkø.

Da overblikket var fuldkomment, var det langt lettere at lave bindende samarbejdsaftaler med udvalgte leverandører. Især på områder, hvor behovet ikke var direkte målbart, var der ingen aftaler. Her lavede hun  samarbejdsaftaler med mærkbare resultater.

- Det var utrolig tilfredsstillende, fordi jeg pludselig kunne skabe store besparelser for virksomheden. Jeg tænkte, at det her vil jeg arbejde mere med. Der må være mange andre virksomheder, der kan få glæde af min indsigt og mit engagement, siger Tina Munkø.

30 års erfaring

Tina Munkø har 30 års erfaring som professionel indkøber/indkøbschef. Hun er uddannet speditør og har arbejdet med indkøb af så forskellige emner som entreprenørydelser, fødevarer, emballage og militærelektronik. Sidstnævnte var under en ansættelse på den tidligere telefonfabrik i Horsens, Kirk-Alcatel, der producerede enheder til F16-flyene.

Kunsten som indkøber er altid at finde det bedste produkt til den bedste pris, og nok så vigtigt, i samarbejde med de rette medarbejdere i virksomheden. De, der har den fornødne indsigt. Tina har et simpelt værktøj, når vurderingen af leverandørerne på et område skal vurderes, så man får den rigtige vægtning på de ønskede parametre.

– Mange store virksomheder har styr på leverandører til de produkter de producerer, og på en del indirekte indkøb, men mange har ikke gået i dybden på de mange ting, man køber derudover. Det være sig abonnementer, advokater, serviceydelser med mere, men der kan være ganske mange penge at hente på årsbasis, hvis man er lidt årvågen, siger Tina Munkø.

Tøjet på vrangen

Tina Munkø fortæller om en situation på en fabrik, hvor rensningen af medarbejdernes tøj blev vel dyrt. Det kom sig af, at tøjet som oftest var på vrangen, når det kom ind til renseriet. Derfor lagde renseriet et gebyr på for at vende tøjet før rensning. Gebyret var lidt højt, syntes Tina Munkø.

– Så gik jeg med en medarbejder ned i omklædningen og bad ham vende tøjet, mens jeg tog tid. Da vi så havde en gennemsnitstid på det arbejde og satte det op mod gebyret, kunne jeg regne ud, at vedkommende, der vendte tøjet på renseriet, kunne få en timeløn på henved 900 kroner, siger Tina Munkø.

Foreholdt den udregning, skruede renseriet ned for gebyret. Samtidig gjorde man en indsats for at få medarbejderne på fabrikken til at vende tøjet rigtigt, før de smed det til rens. Sammenlagt gav det en pæn årlig besparelse.

Krævende og rimelig

Tina Munkøs speciale er at være kontant, vedholdende, krævende og rimelig.

- Jeg skal ikke være urimelig, for det er jo heller ikke i min interesse, at leverandøren må dreje nøglen om eller pludselig ikke vil levere mere, siger hun.

Hun mener, at mange virksomheder kunne have gavn af et eftersyn på samarbejdet med leverandørerne. For der kan ligge en masse ”sådan plejer vi at gøre” gemt, som kan være meget fordyrende. Tit skal man helt ned i detaljen for at få øje på det. For eksempel kan en virksomhed jævnligt købe en håndværker ind til at lave forskelligt arbejde, men man glemmer at rydde op og gøre klar til håndværkeren, hvorfor man så har tre malere eller tømrere til at gå og rydde op til en høj timepris. Arbejde, pedellen måske kunne have klaret indenfor sin egen arbejdstid, og til en helt anden timepris. Dialog med leverandørerne er derfor altafgørende, hvis man skal have de bedste besparelser hjem.

Det er den dialog og det overblik, Tina Munkø leverer. Hun kan hyres ind på timebasis, eller man kan få hende til at løse større opgaver.

Du kan læse mere på hjemmesiden og følge Gythe Consult på LinkedIn.

bubble