Mentaltræneren fra Odder

Jørg Lange begyndte at interessere sig for mentaltræning, da hans egen hjerne tog røven på ham. I dag står han bag Feronia Group med base i Odder, hvor han blandt andet mentaltræner elitesportsudøvere.

– Du kan være nok så forberedt og i nok så god træning, men du kan fucke hele din præstation op med en enkelt tanke. Det er da fascinerende og skræmmende, siger Jørg Lange, der beskæftiger sig med mentaltræning i sin egen virksomhed, Feronia Group.

Grundlæggende beskæftiger han sig med alt, der udspringer fra hovedet – hvad enten det er problemer med stor overvægt, ønsket om at kvitte tobakken eller slippe af med andre, dårlige vaner, fobier og handlemønstre. Det bliver også til ledelses- og medarbejderudvikling, coaching og sparring i erhvervslivet.

Sejr er 90 pct. psyke

Hans hjertebarn er mentaltræningen af elitesportsudøvere, hvor han blandt andet anvender sin faglighed indenfor det felt, de fleste opfatter som hypnose.

– Det ord bruger jeg helst ikke, for så er der en masse, der får travlt med at sige, at ’det tror de ikke på og i øvrigt skal de ikke trylles om til en mus’. Jeg foretrækker at kalde det guidet visualisering, siger Jørg.

Mentaltræningen kan eksempelvis tage udgangspunkt i nederlag; hvordan man tackler nederlag, så de ikke bider sig fast og får indflydelse på de følgende præstationer. Jørg undrer sig over, at sportsklubberne i vid omfang ikke er mere opmærksomme på værdien af mentaltræning.

– De fleste er enige om, at en stor præstation i en konkurrence er 90 pct. psyke og 10 pct. fysisk form. For eliteudøvere er fysisk på omtrent samme stade. Det er for hovedpartens vedkommende psyken, der afgør, hvem der løber med guldmedaljen. Alligevel fokuserer klubberne ofte på 90-100 pct. fysisk træning og meget lidt eller ingen mentaltræning, siger Jørg.

Depression vakte interesse

Jørgs interesse for mentaltræning blev for alvor vakt for godt tyve år siden, da ”min egen hjerne tog røven på mig”, som han selv udtrykker det. Han havde arbejdet i en årrække i mange forskellige mellemlederjob som driftleder, værkfører m.v. i forskellige firmaer. Han var godt trænet i det mentale skakspil, ledelse ofte minder om. Men en dag gik han ned med stress og depression. Depressionen var en øjenåbner.

– Jeg sad der og vidste udmærket, hvordan jeg skulle handle på et rationelt plan, men mørke tanker tvang mig hele tiden i den forkerte retning. Jeg tænkte, hvad stiller jeg op, når jeg ikke engang kan stole på mit eget hoved, siger Jørg.

Da han blev rask, vendte han erfaringen på hovedet. Han vidste, at kampen mellem rationale og følelse også er gældende for mennesker under pres og at man kan træne det til en styrke. Han tog uddannelsen som hypnoterapeut og hypnosecoach og slog sig siden ned med Feronia Group.

Men inden han nåede så langt drev han også en tattooforretning i Odder i en årrække, og der kom også lige en kræftdiagnose i vejen. En kræftsygdom, han heldigvis er kureret for, men som slog benene væk under ham i et stykke tid.

Tvangsopløsninger

Det var også forbundet med en del modgang at starte Feronia Group. Oprindelig startede han virksomheden under navnet Feronia, som tre gange iværksætterselskaber (IVS), fordelt på et personligt holdingselskab og to driftsselskaber. Selskaberne blev oprettet i fjerde kvartal og på grund af en kommunikationsfejl blev der ikke lavet årsregnskab for de tre måneder, firmaet havde eksisteret.

Det fik Erhvervsstyrelsen til at kræve advokatrapporter på alle tre selskaber, hvis de skulle undgå en tvangsopløsning.

– Jeg talte med en advokat og fik at vide, at en sådan rapport ville koste 20.000 pr. selskab. Jeg skulle altså betale op mod 60.000 kroner for at redegøre for tre selskaber, der hver havde en indskudskapital på én krone, siger Jørg.

Resultatet blev, at selskaberne blev tvangsopløst med det besvær, det medførte, og Feronia Group blev stiftet i stedet. Der var i sagens natur ingen gæld i de gamle selskaber; der var tale om rene formalia.

Feronia Group kan lyde som et prætentiøst navn til et enkeltmandsfirma, men Jørg arbejder ikke alene. Han har et samarbejde med både en psykolog, en psykoterapeut og flere coaches.

– Jeg er grundlæggende for stolt til at tage en opgave, jeg ikke er mester i, så derfor kan jeg trække på andres faglighed, når der er brug for det, siger Jørg Lange.

Du kan følge Feronia Group på Facebook, hvis du giver et thumbs up.

bubble