Mod, godt netværk og et imødekommende smil

Mange som går iværksættervejen har fra barns ben haft en trang til at skabe noget selv – om det har været en lemonadebod, slå-græs-for-naboen virksomhed eller andet. Og Claus Meldrup er ingen undtagelse. I en ung alder stod han tidligt op for at tage ud og fiske, fangsten solgte han til naboerne på gaden, og Claus er da også sikker på, at han var gået iværksættervejen uanset hvilken branche han havde valgt at gå ind i.

– Jeg er vild med den frihed man har som iværksætter. Det kan godt være at man kan opnå frihed under ansvar som ansat i en virksomhed – men det er noget helt andet, når det er ens eget lille barn (virksomhed). Selvom det er tidskrævende, så er hver lille handling i princippet med til at modellere ens drøm, og det synes jeg er fantastisk, fortæller Claus.

Hvilken slags iværksætter?

Iværksættervejen var valgt, men hvad skulle han iværksætte? Efter folkeskolen tog Claus på Statsskolen, for at få lidt mere tid til at finde ud af hvad han skulle lave. Det var lidt et tilfælde at han faldt over Bygningskonstruktør uddannelsen – en ven i København var selv ved at tage den og introducerede dermed Claus.

– Jeg kiggede på mange forskellige ting. Jeg kan egentlig godt lide kontakt med folk og at hjælpe folk. Lige siden jeg var helt lille, har jeg også holdt meget af at lege med træ. Jeg har altid gerne ville bygge ting, så på den måde passede bygningskonstruktør uddannelsen meget godt på mig, lyder det fra Claus.

Med flere hjemmebyggede projekter bag sig var denne uddannelse det rette valg for Claus, og virksomheden Meldrup ApS blev allerede oprettet under uddannelsesforløbet. Først som virksomheden Revitech, der primært fungerede som rådgivningsvirksomhed indenfor byggetekniske programmer. Men som semestrene gik og erfaringen og viden blev udvidet, fik Claus inspiration til at udvide virksomheden med flere forskellige tiltag og skabte i den forbindelse Meldrup, Rådgivende Konstruktørvirksomhed i 2013.

– I mit praktikforløb hos J.A Laursen fik jeg for alvor lov til at udvikle mig. Her fik jeg syn for hvordan teorierne fungerer i praksis. Jeg så muligheder i, at mange mindre og mellemstore virksomheder ikke har ansat egne bygningskonstruktører eller ingeniører til at udfører div. tegnearbejde, da behovet er på grænsen til fuldtidsansættelser.

Dette gav Claus ideen til at starte med freelance tegning og byggerådgivning i sin helhed. På den måde kunne han tilbyde de mindre virksomheder at få deres ”egen bygningskonstruktør”, men uden faste lønomkostninger, forsikringer, pension mv. Dermed fandt Claus en mangel på markedet, som han kunne opfylde.

Selvom Claus søgte iværksætteriets grønne græsmarker, valgte han dog alligevel at få fastarbejde efter endt uddannelse. I første omgang var han glad for det faste arbejde og den faste løn, men han fandt dog hurtigt ud af, at det slet ikke var ham og opsagde jobbet, inden de tre måneders prøveperiode var ovre.

“Jeg tror der er mange, som søger et fast job i frygt for iværksætteriets usikkerheder. Jeg har uden tvivl været heldig med mit netværk, og det hjælper selvfølgelig altid. Jeg startede med at lave opgaver gratis og hjælpe folk med alverdens tjenester, men efter første år med Meldrup ApS krydsede jeg en fornuftig omsætning. Det er simpelthen bare at kaste sig ud i det. Giv det et år eller to og se hvor langt du når og lad vær med at have for mange månedlige udgifter, så skal det nok gå”, siger Claus med et smil.

En anden indgangsvinkel til netværksgruppen

Som iværksætter er netværk utrolig vigtigt, og det er bestemt også noget Claus har gjort brug af i sin virksomhed. Hans netværk tæller flere personligheder fra byggebranchen, folk han har mødt i golfklubben og via hans fætter John A. Laursen, ejer af J. A. Laursen ApS. Alle har været en stor hjælp i forbindelse med udviklingen af hans virksomhed.

– Det er helt sikkert et plus at skabe sig et netværk, om det så er et professionelt netværk eller ej, fortæller Claus.

Netværk kan være mange ting; familie, venner, kollegaer, eller en officiel netværksgruppe. Claus understreger, at det er vigtigt at netværk også er sjovt. Netværk må ikke alene handle om abonnementer og forpligtelser. Netop dette ligger til grund for en ny netværksgruppe som Claus sammen med en kammerat har stiftet. Medlemmerne er venner og bekendte, og professionerne tæller alt fra revisorer til pædagoger – alle er velkomne, så længe de er entusiastiske omkring netværket. Man skal komme og være med fordi man har lyst, og ikke fordi man har betalt et dyrt abonnement.

Og det er måske nøglen til et godt netværk – at motivationen bag ligeså meget ligger i venskab og det at hjælpe hinanden, som det ligger i, at man har et netværk, man skal møde op til en bestemt dag.

Tro på dig selv

I folkeskolen fik Claus ekstra dansk i 5.-6. klasse, han kæmpede med at høre endelser, og i dag ser han det som kilden til en af de store drivkrafter i ham – at bevise sig selv.

– Alle mine søskende har også gået på gymnasiet, så der kunne jeg få hjælp, men på konstruktøruddannelsen (VIA) stod jeg alene. Der var ingen til at hjælpe mig med opgaverne, så det var helt klart en drivkraft – at ville bevise at jeg kunne selv.

På sådan et studie er der ofte meget konkurrence, og fokus ligger alt for meget på karaktererne. Det er noget Claus selv oplevede under uddannelsen, og noget han gerne vil være med til at gøre op med.

– Man hakker mere ned på hinanden istedet for at hjælpe hinanden.  Det handler om at tro på sig selv, også selvom man måske ikke lige får de bedste karakterer. Karaktererne er ikke alt – det handler også utrolig meget om personlighed, arbejdsindsats og entusiasme, fortæller Claus, der, i sin snarlige søgen efter praktikanter, bestemt ikke vil kigge efter hvem der har de bedste karakterer, men efter hvem der brænder mest for det.

“Jeg vil gerne vise andre unge, som har stået i samme situation, at der er mange måder at bruge ens uddannelse og evner på, bare man tror på sig selv og ikke er bange for at spørge om hjælp. På mange måder har jeg klaret mig igennem på mod, et godt netværk og et imødekommende smil, det kommer man langt med”, lyder det fra Claus.

Det er følelsen indeni, der fortæller om man har succes

Og selvom Claus blev færdig som bygningskonstruktør i sommeren 2014, er han ikke færdig med at bygge på af kunnen og kompetencer – som han siger: “din uddannelse begynder, når du er færdig.” Han har netop uddannet sig som energikonsulent, for også at kunne udbyde det til sine kunder og i håb om at henvende sig til flere private kunder. Næste skridt er udvidelse af virksomheden, så Claus får frigjort mere tid til at være innovativ samt tid til udvikling indenfor både privat- og erhvervskundesegmentet.

– Det er svært at sige, hvornår man har opnået succes i sin virksomhed – jeg synes ikke alene, at det handler om bundlinjen, men om følelsen indeni. Udfordringen må være at fastholde successen og blive ved med at videreudvikle og udnytte det potentiale der er.  Jeg kan fortsat se en masse potentiale, så det er overhovedet ikke færdigt endnu. Mit mål er heller ikke at blive færdig, for så tror jeg, at man går i stå. Der vil altid være noget man kan udvikle på og bliver skarpere til. Så når jeg føler, det er ved at være færdigt, så tager jeg det et trin videre, slutter Claus.

Her fra VI STARTER SGU skal der lyde et kæmpe held og lykke med udviklingen af Meldrup ApS.

Meldrup ApS har selvfølgelig også en facebookside, den kan du tjekke ud her.

bubble