Mange års erfaring med pårørendes prøvelser har fået psykoterapeut Mette Marie Bjerre til at springe ud som iværksætter med ”Samtalepraxis”.
Pårørende til alvorligt syge mennesker er ofte oversete i en eller anden grad. Det mener Mette Marie Bjerre, der siden midten af 1990’erne har arbejdet som social- og sundhedsassistent i sundhedsvæsenet – senest i psykiatrien. I september åbner hun Samtalepraxis som en del af Rådhustorvets SundhedsTeam. Her vil hun hjælpe mennesker, der er i følelsesmæssig ubalance. Fokus går specielt i retning af pårørendes manglende trivsel og udfordrede relationer.
– Der er en enorm risiko for, at du mister dig selv, når du står midt i den følelsesmæssige turbulens og alle de praktiske gøremål, der følger med svær sygdom. Du risikerer meget let at blive ”medsyg”, siger Mette Marie.
Hun kender til det på mere end et teoretisk plan, for hun har selv været der. Psykisk sygdom og misbrug i tætte relationer har fyldt en del, før hun tog nogle vigtige beslutninger. Mette Marie erkender, at man skal have godt fat i sig selv, for at sikre god trivsel, i kampen mod systemer og sygdom.
“Pårørende skal i fokus, og det kommer de hos mig.”
– Af og til bliver man nødt til at sætte relationer på ”time out”, hvis de er ødelæggende. Selvom en ”time out” eller afslutning ligefrem kan virke naturstridig, kan det stadig være det eneste rette at gøre. For begges skyld, siger Mette Marie.
Uddannet psykoterapeut
Interessen for menneskers interaktioner og dispositioner fik hende fra 2008-2012 til at tage en uddannelse til psykoterapeut og coach, og det er den faglighed, hun bringer i spil i lokalet hos Rådhustorvets SundhedsTeam. Men hun fortsætter sit arbejde i psykiatrien på deltid.
– Jeg kan ikke forestille mig at stoppe i psykiatrien, fordi jeg så skulle undvære mine dygtige kolleger, efteruddannelse og supervision. Det er så utrolig givende, både socialt og fagligt, siger Mette Marie.
Samtalepraxis skal være et tilbud til alle mennesker, der gennemlever en krise af den ene eller anden art. Mette Marie hjælper også gerne med kriser, der omfatter flere. Hun kan have samtaler individuelt, to og to eller i små grupper. Uanset relation, er der mulighed for at finde en løsning til alles bedste.
– Jeg vil gerne bringe psykoterapiens redskaber ind i en fastlåst konflikt. For ofte er det noget ubevidst, som ligger og ulmer under overfladen, der rummer den egentlige årsag til en konflikt. Det kan terapi afdække og løse, siger Mette Marie.
Mettes Maries psykoterapi går ud på, at klienten gennem samtalerne skal udvikle sin bevidsthed om problemerne og den tilhørende adfærd, som ikke er gavnlig.
– Jeg bringer klienten tæt på sin kerne. Så bliver der tryghed og ro til at se på de ting, der ligger til grund for det drama, der udspiller sig. Når trygheden er skabt i ”det terapeutiske rum”, som i virkeligheden kan være hvor som helst, er der mulighed for at ændre kurs og dermed destination, siger hun.
Walk and talk-terapi
Men ikke alle samtaler skal foregå i lokalet på Rådhustorvet 21. Når man går tur sammen opstår der en spejling, som skaber tryghed. Det kan for nogle virke mindre akavet end at sidde overfor hinanden i et lokale. Derfor tilbyder Mette ”walk and talk” som en mulighed. ”Walk and talk” kan foregå eksempelvis på havnen, i skoven eller ved stranden.
– Kropssproget får en ekstra dimension, når vi går, og både tonaliteten, sprogbrug, bevægelser og rytmen i gangen siger utrolig meget om hvilke emner, der er særligt følsomme. Samtidig løsner de fleste mere op, når de går ved siden af og ikke skal tage stilling til øjenkontakt hele tiden, siger Mette Marie.
Fleksible tider
Hun glæder sig til at komme i gang i de indbydende lokaler på Rådhustorvet, hvor hun vil kunne tilbyde meget fleksible tider. Hun er både åben for aften- og weekendtider, hvis klienterne har de behov. En individuel session koster 650 kroner, men det kan være penge, der er givet godt ud, pointerer Mette Marie.
– Hvis du befinder dig i en livskrise, kan to til fire sessioner forhåbentlig give dig nogle redskaber til at få magt over din situation. Når du har det, kan du styre i den retning, der skaber trivsel, siger hun.
Mette Marie holder åbent hus den 1. september på Rådhustorvet 21 fra klokken 14.00 til 16.00, og den 5. og 6. september holder hun en række gratis sessioner, så nysgerrige kan finde ud af, hvad psykoterapi i praksis er for en størrelse.
Du kan give Mette Marie Bjerres iværksætteri et like på Facebook og læse mere på hjemmesiden.