Dette er et anderledes iværksættereventyr, men ikke desto mindre et relevant og inspirerende et af slagsen. Elleve unge drenge, med anden etnisk baggrund end dansk, har med gåpåmod og nysgerrighed kastet sig ud i det spændende program Mind Your Own Business, som Trygfonden og Dansk Flygtningehjælp står bag.
Handler om at “fremme faglige og sociale kompetencer og relationer hos unge drenge med anden etnisk baggrund end dansk. Med mentorer fra erhvervslivet, med sparring og guidance fra frivillige venturepiloter, med støtte fra skoler og med iværksættermentalitet hos drengene, skabes mikrovirksomheder, hvor omdrejningspunktet er “learning business by doing business”.
Mind Your Own Business er et landsdækkende program finansieret af Trygfonden. Programmet har været i gang i fem år og er i flere forskellige byer landet over. Det er første år Mind Your Own Business rammer de horsensianske marker, med Imagine Horsens som lokal samarbejdsparter. Dansk Flygtninge Hjælp er koblet på med rammeværket omkring Mind Your Own Business.
– Vi arbejder med at skabe udvikling i almene boligområder, bl.a. for børn og unge. Det kan man gøre på mange måder, og vi synes, at vi, i samarbejdet med Mind Your Own Business, havde mulighed for at gøre noget, som gav dem nogle kompetencer, og som ikke er noget forbigående. Det her giver dem noget, de kan tage med og arbejde videre med, og som styrker dem, fortæller Lise Grønbæk, fra Imagine Horsens.
Run, Culture Run…
De elleve drenge, som aldersmæssigt spænder fra 12 – 17 år, har været omkring flere forskellige ideer til deres mikrovirksomhed og er endt ud med en eventvirksomhed, hvis hovedfokus er at arrangere et familieløb d. 23. maj 2015. Løbet hedder, ligesom mikrovirksomheden, Culture Run. Igennem den gode motion, vil Culture Run sætte fokus på de mange kulturer, som byen favner om.
“Vi vil gerne styrke det sociale sammenhold og det sociale fællesskab her i byen. Vi vil gerne bryde fordommene på tværs af bydelene, og det vil vi gøre ved at samle mennesker fra de forskellige bydele”, lyder det fra Hussein Ali, projektets ældste deltager.
Og det må da siges at være et løb med et stærkt og vigtigt budskab! Hvis løbet bliver en succes, så kan det sagtens være at drengene tager virksomheden videre efter programmets slutning ultimo juni.
– Vi starter med et løb og ser om det er noget, folk egentlig gider. Hvis det bliver stort, så kan man jo godt arrangere det igen næste år – det behøver heller ikke kun at være et løb, man kan også arrangere andre events. Det primære formål er ikke at tjene millioner på det her. Vi satser selvfølgelig ikke på et underskud, for så kan vi ikke lave flere events – der må gerne være et lille overskud, så man kan lave noget nyt – måske noget større i fremtiden. Det er altid fedt at bygge det større, siger Hussein Ali.
Iværksætterlivet sætter personlig udvikling iværk
Det er ikke fordi drengene egentlig drømmer om at være iværksættere, når fremtiden en dag indhenter dem. De ser Mind Your Own Business som en mulighed for sproglig og personlig udvikling, og så selvfølgelig som en sjov og spændende oplevelse.
I skabelsen af en virksomhed kommer man ud for mange udfordringer, og Mind Your Own Business er ingen undtagelse. Det er drengene selv, som sørger for al arbejdet med hjælp og støtte fra frivillige, som i Mind Your Own Business regi kaldes venturepiloter.
– Nogen står for markedsføring, andre økonomi, osv. Det er lidt ligesom den her minivirksomhed, hvor folk har hver deres ansvarsområde. Mind Your Own Business giver unge mennesker en smagsprøve på hvad virksomhedslivet er, og hvad man egentlig skal være klar over, når man skal starte en virksomhed, fortæller Hussein Ali som, sammen med projektets yngste deltager Amar Ali, er direktør i Culture Run.
– Håbet er selvfølgelig at Culture Run kan forsætte næste år, men ambitionen i Mind Your Own Business er ikke at få en blivende virksomhed. Det handler ligeså meget om at give drengene selvtilliden til at tro på, at de faktisk godt kan. De kommer jo ikke fra en baggrund, hvor de er vant til at vade i succeser. At de får denne oplevelse af at få banket sådan en virksomhed op og få det til at fungere, det er en vigtig oplevelse at få med i bagagen. Så er der heldigvis nogen af dem, som ender med at have en så god idé, at de faktisk godt kan fortsætte, fortæller Casper Andersen, venturepilot fra Mind Your Own Business.
Det er så sandelig gældende for Mind Your Own Business, at rejsen mod målet er ligeså vigtigt som målet selv. Det er tydeligt at drengene brænder for udviklingen af virksomheden og ønsker, at det skal lykkedes, men den største udvikling i projektet er udviklingen af drengene selv, som skabelsen af en virksomhed og de dertilhørende udfordringer, sætter iværk. Drengenes udvikling er tydelig for Kåre Bjørn Jensen, der er trådt ind i programmet som mentorvirksomhed, med sin virksomhed Intellia.
– Jeg kan i den grad mærke, at de udvikler sig – især de yngste drenge rykker sig meget, men det er også fra et startpunkt, hvor de har haft svært ved at forstå hvad forretningsudvikling og strategi egentlig er. Det nytter jo heller ikke noget, at vi siger ord, som de ikke forstår – hvad pokker skal de så byde ind med? Jeg tror, at vi voksne bedre kan se hvor meget de rykker og udvikler sig, end de måske selv kan.
Her på VI STARTER SGU redaktionen er vi meget benovet over projektet og dets budskab. Derfor vil vi selvfølgelig opfordre alle til at deltage og støtte op om dette fede projekt – ikke kun fordi det er iværksætteri, men fordi det gavner vores by – både socialt og samfundsmæssigt. Og så selvfølgelig fordi det er nogle super seje drenge, som i bungy jump stil er sprunget ud over iværksætterklippen!
Er du interesseret i at støtte, deltage eller bare nysgerrig, så tjek Culture Run’s hjemmeside og facebookside ud. Vil du læse mere om selve Mind Your Own Business programmet, så kan du tjekke hjemmesiden ud her.