Rikke Christiansen er psykolog, snart sexolog. Hun brænder for at hjælpe gennem samtale, og hun har netop åbnet klinik midt i Horsens.
Svalende skygger af vendelbomål afslører hendes rødder på Læsø. 40-årige Rikke Christiansen er uddannet psykolog fra Aalborg Universitet og har praktiseret sit fag i Limfjordsbyen, før hun for et par år siden i samråd med sin mand valgte at hive teltpløkkerne op, pakke to børn på to og otte og flytte til Midtjylland.
– Vi henter inspiration og har tilknytning til et meditationssted i området og blev enige om, at hvis vi skulle bo tættere på stedet og de mennesker, vi kender der, så skulle det være nu, før børnene blev for store, siger Rikke.
Illusionen om kontrol
“Det handler om at give sig hen i tillid til at der sker det som skal ske. Det er ikke altid let for os mennesker, som kan holde fast i illusionen om kontrol.”
Netop meditation og spiritualitet er en uomgængelig bestanddel af Rikkes tilgang til på et dybere plan at forstå, hvad klienten kommer med.
– Det handler om at tage ansvar for sit eget liv og spørge, ”hvad vil jeg med livet?”. Men i mine øjne handler det også om at se tingene i et større perspektiv og stille sig selv spørgsmålet, ”hvad vil livet med mig?”. Det er godt at have en retning i livet, men det er også godt at være åben over for, at livet tager drejninger, vi ikke altid forstår, siger Rikke.
Det kan være drejninger, du ikke ønskede eller håbede på, men det kan alligevel være det, du har brug for, mener hun.
– Det handler om at give sig hen i tillid til at der sker det som skal ske. Det er ikke altid let for os mennesker, som kan holde fast i illusionen om kontrol, siger Rikke.
Erfaring med krigstraumer
Hendes erfaringer som praktiserende psykolog er samtidig i den tungere ende: Først arbejdede hun med spiseforstyrrelser i Herning distriktpsykiatri, før hun de følgende fem år var beskæftiget på et rehabiliteringscenter for flygtninge. Hun arbejdede indtil for et år siden med at forebygge selvmord i psykiatrien i Aalborg. Sideløbende har hund esuden haft privat praksis.
Trods sprogvanskeligheder og tolkebistand var hun glad for arbejdet med at lindre flygtningenes ofte voldsomme traumer.
– Jeg sidder jeg over for et medmenneske uanset nationalitet, køn eller religiøs overbevisning. Det er vigtigt, og jeg synes, det bringer mig og den anden et bedre sted hen, når jeg ser bag om forskellene. Det skaber en mere ligeværdig kontakt. Grundlæggende har flygtninge de samme drømme som alle andre. De ville gerne være gode forældre, og de ville gerne lykkes som mennesker, siger Rikke.
Uddannet sexolog
Der er knap så mange krigstraumer i klinikken på Søndergade 46, som hun deler med fire andre psykologer, en familieterapeut og en kropsterapeut. Her er hun 18 timer om ugen, når hun ikke arbejder fra Østjysk Center for Smertebehandling på Høegh Guldbergsgade. Det passer hende godt med afvekslingen mellem egen klinik og sparringen med sundhedskolleger fra andre felter på Høegh Guldbergsgade.
– Variationen i det daglige arbejde passer mig rigtig godt, fordi det også er forskellige dele af min faglighed, der kommer i spil, siger Rikke.
Hun er snart færdiguddannet integral sexolog fra Human Education Group i Åbyhøj. Det er en uddannelse, der tager udgangspunkt i spirituel sexologi – i modsætning til universitetets mere fysiologisk baserede version.
– Jeg trives med at kunne trække på kompetencer fra min akademiske og psykologfaglige tilgang til problematikkerne med metoder fra den alternative verden. Jeg oplever, at mange er nysgerrige på andet end samtalen og psykologien, men kan have behov for at vide, de sidder overfor én, der har en længerevarende uddannelse bag sig med den faglighed og det fundament det giver. Jeg tror, det kan skabe en nødvendig tryghed for at gå lidt på opdagelse i det mindre kendte eller mindre anerkendte. Jeg har i hvert fald flere klienter jeg kan se, der søger mig på den baggrund, siger Rikke.
Intimiteten i stilheden
“Hvad sker der ved at dyrke sex på en følelse af vrede eller mismod? Hvordan kommer samværet så til at se ud, hvad sker der indeni hver især og imellem parret?”
Rikke Christiansen har i forvejen hjulpet mange par til at kitte forholdet sammen, og hun glæder sig til at kunne inddrage sexologien i den rådgivning.
– Min overbevisning er, at det sjældent er parret som ikke passer sammen eller er gode for hinanden, men kontakten der er for ringe, siger Rikke.
Hun mener, at kontakt kan opnås på måder, som ikke kun handler om verbal kommunikation. Det kan være godt at blive bevidst om andre veje til kontakt, når kommunikationen driller.
– Tit spørger jeg, om de har prøvet at være stille sammen. Om de har prøvet at være sammen om en aktivitet, hvor de ikke nødvendigvis skulle tale sammen. For den måde at være sammen på indeholder en anden intensitet end samtalen, siger Rikke, der også anbefaler par at lave noget kropsligt sammen. Det kan være at gå til dans, at massere hinanden – eller dyrke sex.
Men hvor de fleste dyrker sex på behagelige følelser af glæde eller lyst, kan der også gives plads til andet, mener Rikke.
– Hvad sker der ved at dyrke sex på en følelse af vrede eller mismod? Hvordan kommer samværet så til at se ud, hvad sker der indeni hver især og imellem parret? Jeg mener, at jo mere der kan gives plads til, jo større indre frihed og mulighed for udfoldelse. Det kræver også tillid og mod, men kan være vældig frugtbart. Der kan det være godt at få hjælp udefra, så man kan lære, at når det går skævt er ikke en fejl ved nogen eller forholdet. Det er en mulighed for at lære noget nyt, siger Rikke.
Godt at blive overflødig
For Rikke gælder det om at hjælpe mennesker til at blive selvkørende.
– Det fornemste er da, når klienter eller par er nået til et punkt, hvor de oplever at kunne selv. Så har de jo fundet eller genfundet troen på sig selv, siger hun.
Rikke har klienter fra både Aalborg, Horsens, Aarhus og Gedved. Hun er oftest i lokaler i Søndergade, men udvider også samtalerummet og møder nogle af sine klienter udenfor klinikkens vægge.
– For nogle mennesker kan samtalen være lettere, når man går imens. For så slipper man for den direkte øjenkontakt og laver noget andet, mens man taler om ting, som kan være svære. Jeg oplever især at mange unge giver udtryk for, at det hjælper dem. Så jeg har praktiseret ”walk and talk” i naturen med nogle af mine klienter, siger Rikke
Vil starte kvindegruppe
Hun har også et projekt på tegnebrættet, som sammenblander psykologi og spiritualitet på fineste vis.
– Jeg kunne godt tænke mig at starte en kvindegruppe, for jeg oplever tit, at kvinder føler sig hæmmede. Eksempelvis i deres egen kropsopfattelse eller på grund af skam og skyld eller usikkerhed. Jeg vil gerne lave en gruppe, hvor vi kan fokusere på kvinders urkraft, naturlighed, seksualitet og dybere kvaliteter, siger Rikke.
Du kan læse mere om Rikke Christiansen på hjemmesiden og give hende et like på Facebook.