Ann Sørensen er havnet på rette hylde. Hun er passioneret portrætfotograf og har vekslet høj faglighed og god menneskelig forståelse til en sund forretning.
Indianerne i det vilde vest ville efter sigende ikke fotograferes, fordi de mente, at fotoapparatet indfangede deres sjæl, så de bagefter skulle leve videre uden. Hos Ann Sørensen og andre gode portrætfotografer indfanger man af og til en flig af noget udefinerligt, måske sjælen – heldigvis uden at den portrætterede skal leve videre som zombie af den grund.
Lokaler på Lokesallé
Gode portrætfotografer har styr på teknikken, men psykologien spiller en mindst lige så væsentlig rolle. Hvis den portrætterede ikke spiller med, er det svært at få det rette skud i kassen. Fotografen skal både kunne udfordre og skabe tryghed.
Det er blandt Anns spidskompetencer, når hun fotograferer brudepar, småbørn, familier, erhvervsfolk og alle de andre, der har været indfanget af hendes objektiver igennem tiden. I dag har hun kontor og fotostudie på Lokesallé – på førstesalen i den bygning, der også rummer Langenæsbageren.
Udlært portrætfotograf
“Da jeg stod uden arbejde, var jeg klar på at blive selvstændig”
Hun er oprindelig udlært portrætfotograf hos Strandløv Krause i Løvenørnsgade.
- Det var en virkelig god læreplads, hvor jeg bare blev kastet ud i opgaverne nærmest fra første dag. Men hver fotograf har sin egen stil, og efter nogle år fik jeg lyst til at udvikle min egen, siger Ann.
Hun blev også hjulpet af ydre omstændigheder. Da arbejdet med pasfotografier forsvandt fra fotograferne til kommunen, blev der brug for nogle omstruktureringer og en personalereduktion, så Ann blev fritstillet.
- Da jeg stod uden arbejde, var jeg klar på at blive selvstændig, så jeg kunne afprøve drømmen om at udvikle min egen stil, siger Ann.
Iværksætterpakken hjalp
Hun kontaktede hurtigt Jobcentret og bad om at komme på ”Iværksætterpakken”, et iværksætterkursus i Gedved, hun havde hørt om. Det gjorde en stor forskel, og Ann er stadig i kontakt med lærerne fra forløbet.
- Det går så godt i min forretning, at jeg i efteråret overvejede at få en elev, og så er det fedt at kunne ringe til Birgitte Feldborg fra forløbet og vende det med hende, siger Ann.
Samarbejder med stylist
“Vi er et godt team, fordi vi begge er lidt nørdede med vores fag”
Ann blev anbefalet at se tiden an et års tid, så hun er foreløbig bare sig selv. Og dog. Hun har indledt et kompagniskab med Sonja Tinggård-Jensen, der er frisør, stylist og makeupartist. Hun driver frisørsalonen Somé i Kongensgade.
- Vi er et godt team, fordi vi begge er lidt nørdede med vores fag, og så passer vi også godt sammen på et personligt plan, siger Ann.
De to har lavet en portrætpakke, hvor Sonja og Ann sammen skaber et trygt rum for kunden. Et rum, hvor der er tid og plads til at lege med stil, hår og makeup, før billederne skydes.
- Det er virkelig godt at have Sonja med, fordi vi har det sjovt med det, vi laver. Det kan kunden også mærke, og det gør det meget lettere at lave gode billeder. Samtidig er Sonja stylist, så hun ved lige, når en kjole skal have en nål i ryggen for at sidde helt rigtigt, siger Ann.
Nogle mennesker er helt afslappede med at lade sig fotografere, men en del er usikre eller føler ligefrem mishag ved situationen. Men det er vigtigt, at alle kommer fra fotografen med billeder, de er stolte af.
- Som Sonja og jeg siger på vores fælles hjemmeside: Vi er heller ikke supermodeller, men vi synes, at vi ser godt ud på vores billeder. Det gælder om at få det bedste frem i mennesket, når der fotograferes. Så bliver det altid godt, siger Ann.
Glad for variationen
Der skal nogle gange tid til at få skabt den fornødne tryghed omkring fotograferingen. Men Ann holder meget af den udfordring, og hun er lidt af en perfektionist.
- Jeg elsker at lave institutionsfotografier i efteråret, når der skal laves masser af spas for at få børnene til at smile, og jeg elsker brudeparrene, fordi det lægger et pres på mig, at der kun er den ene dag, og det ikke kan gøres om, siger Ann.
Hun elsker variationen i arbejdet som selvstændig, og alle portrætopgaver rummer sit kreative potentiale. Ud over erhvervsportrætter, bryllupper og børnehaver laver Ann blandt andet måneds- eller kvartalsportrætter for nybagte forældre og graviditetsbilleder. Hun siger i princippet ja til det hele, men hun har dog også sagt nej en enkelt gang.
- Jeg kommer aldrig til at lave skolefotografering, fordi der er alt for lidt tid til at gøre det ordentligt. De har typisk ét minut pr. elev, hvor jeg bruger ti minutter til et barn i børnehaven. Jeg vil ikke kunne lave noget, jeg kan være tilfreds med, siger Ann.
Men hun har bevidst valgt ikke at gøre forretningen for nichepræget.
- Det er spændende med variationen, og så tror jeg også, det er lidt farligt at låse sig fast på én ting. Jeg er samtidig så heldig, at jeg holder af alle de opgaver, jeg får, siger Ann Sørensen.
Du kan læse mere om Ann Fotograf på hjemmesiden, og følge hende på Facebook, hvis du giver et like.