Spilteknologi til andet end pjat og spas

Tre iværksættere fra Rumænien bruger spilteknologi til at skabe 3D-visualiseringer for arkitekter og byggeudviklere. Visometric er kommet godt fra start.

Anda Popuviciu, Tudor Panaitescu og Andrei Petaca fandt sammen på bygningskonstruktøruddannelsen på VIA, og for knap tre år siden var Visometric en realitet. De tre arbejdede med at lave 3D-visualiseringer til arkitekter og byggeudviklere, så potentielle kunder kunne se den færdige bolig – indefra som udefra – før første spadestik. Men den mest anvendte teknologi til formålet kom hurtigt til kort.

– De traditionelle teknologier til formålet er tunge og langsommelige. Hvis man vil lave et enkelt 360 graders billede i bedste kvalitet og højeste opløsning af et rum, kan det let tage 12 timer for computeren at arbejde sig frem til et resultat, siger Tudor.

Visometric iværksætteri Tech startup Horsens

Anda Popoviciu, Andrei Petaca og Tudor Panaitescu fra Visometric har fundet sig til rette hos Artlinco på Søndergade.

Unreal Engine

Den langsommelige arbejdsgang skyldes blandt andet, at traditionel computersoftware til grafik bruger tunge algoritmer i CPU’en, når eksempelvis skygger og sollys skal beregnes. Det forholder sig lidt anderledes med spilteknologi, hvor grafikken i højere grad udregnes i GPU’en med mange genveje og efter nogle andre og knap så tunge algoritmer. Hvis det skal oversættes til almindeligt dansk, betyder det, at en meget stor del af de tunge beregninger ikke skal omkring computerens hovedfærdselsåre, CPU’en, men kan klares på grafikkortets GPU. Det speeder processen op.

Derfor begyndte de tre iværksættere at bruge open source-softwaren Unreal Engine til visualiseringer i stedet. Teknologien giver nogle helt andre muligheder for at gøre visualiseringerne troværdige, og samtidig er den anvendte arbejdstid langt mere givtig.

– Vi kan typisk lave en komplet 3D-simulering af et helt hus på den samme tid, som det tager at lave ti 360 graders billeder med den gamle teknologi, siger Andrei.

Det betyder i praksis, at man enten med VR-teknologi eller på computerskærmen kan bevæge sig rundt i hele huset og se sig omkring – i stedet for blot at stå udvalgte steder og kigge 360 grader rundt. Med VR-teknologi kan man sågar bukke sig og kigge under borde og stole, ligesom det er muligt at se dagslyset på udvalgte tidspunkter, udskifte møbler og interiør eller lamper med enkelte klik. Desuden kan man med en komplet 3D-simulering lave nye 360 graders billeder eller video fra byggeprojektet i løbet af få sekunder. Så hvis en kunde f.eks. efterspørger videovisualisering fra køkkenets vestvendte vindue, kan det laves på et øjeblik.

DSC_4426Realistisk indtryk af huset

“Det giver kunden en langt mere realistisk indtryk af huset, så det bliver lettere at indfri forventningerne, når det står færdigt. For rumfornemmelsen er helt anderledes end ved almindelige plantegninger.”

Arbejdsgangen kan typisk være, at en arkitekt afleverer en digital tegning af et nyt byggeprojekt. Den tegning er tegnet i tegneprogrammet CAD. Herefter adapterer Visometric tegningens data til 3D-gamerdesign, så tegningen blandt andet kan tilføres interaktive muligheder. Det kan f.eks. være, at man med nogle klik skal kunne skifte gulvbelægningen, bordplader eller møbler. Samtidig kan man nemt ændre tidspunkter, så man f.eks. kan se, hvordan eftermiddagssolen falder ind i rummene. Hvis der lægges mere arbejde i det, kan eksteriøret også føres på, så man kan gå ud ad døren og se huset udefra.

– Det giver kunden en langt mere realistisk indtryk af huset, så det bliver lettere at indfri forventningerne, når det står færdigt. For rumfornemmelsen er helt anderledes end ved almindelige plantegninger, siger Anda.

Begyndte i Bering Startup

Visometric var oprindelig en del af Bering Startup i VBI-Park. De blev koblet på Venture City Horsens’ mentorforløb og modtog 15.000 kroner af den såkaldte karmakapital til indkøb af VR-udstyr, så de bedre kunne præsentere ideen for kunderne. Søren X. Frahm fra Artlinco A/S blev koblet på som fast mentor, og han tilbød siden de tre iværksættere gratis husly hos Artlinco på Søndergade. Så kunne de tre få arbejdsro og koncentrere sig om udvikling og salg af produktet. Artlinco arbejder med produktudvikling, så mentorsamarbejdet passer som fod i hose for Visometric.

– Vi er utrolig taknemlige for den hjælp, vi har fået, og det har også en stor betydning, at vi har fået kontor, hvor der tales mere dansk. For en af vores store udfordringer er sprogbarrieren, når vi skal sælge ideen til danske samarbejdspartnere. Selvom vi kan tale med de fleste på engelsk, er sproget en lille forhindring, vi skal over hver gang, siger Tudor.

DSC_4428Intelligente penge

De tre driver Visometric som et IVS, og selvom det ikke er gratis at udvikle firmaet, leder de ikke efter investorer i første omgang.

– Vi vil godt stå stabilt med en god kundeportefølje, før vi tænker på at få investorer med ombord. Men når den tid kommer, er vi nok mest ude efter intelligente penge, der kan hjælpe med at udvikle vores forretning, siger Tudor.

møbleret bolig på 100 kvadratmeter, hvor man kan gå rundt ved hjælp af VR-udstyr. Dertil kommer en indledende planlægningsfase, der faktureres pr. time. Årsagen til, at prisen kan udregnes pr. kvadratmeter er den simple, at byggeprojektets størrelse påvirker processen med lysberegninger m.v.

Aktuelt kunne de tre godt bruge hjælp til salgsarbejdet fra en dansktalende, der kender markedet godt. De tre primære kundetyper er arkitekter, byggeudviklere og store møbelhuse. Sidstnævnte kan bruge Visometric til at vise kunderne, hvordan udvalgte møbler tager sig ud i hjemmet.

Potentialet er stort, for der er ikke nogen indlysende konkurrenter lige nu.

– Der er ikke så mange, der bruger spilteknologi til det her, og de, der gør, bruger typisk et system, der hedder Unity. Men det system er ikke rettet mod fotorealisme, og det rummer ikke de samme muligheder for visualisering af byggeprojekter, siger Andrei.

Prisen for den færdige 3D-visualisering er meget afhængig af projektet. Men hvis kunden ønsker en 3D-interaktiv VR-visualisering af en bolig, er udgangspunktet ofte omkring 225 kroner per kvadratmeter for selve produktionsfasen. Det betyder, at det vil koste omkring 22.500 kroner excl. moms for at lave en komplet interaktiv visualisering af en

Men Visometric laver også almindelige 360 graders visualiseringer til en noget lavere pris, ligesom en 3D-videorundtur i den tegnede bolig også er noget billigere, når der ikke skal kobles VR-teknologi på.

Du kan læse mere om virksomheden på hjemmesiden, og du kan give de tre iværksættere et like på Facebook.

 

bubble