Det er en grundlæggende glæde ved at skabe, som gjorde Stine Orle til industriel designer og keramiker. Nu har hun åbnet egen webshop.
Stine Orle er vendt hjem i mere end én forstand. Hun er vokset op i Horsens’ opland, og nu er hun tilbage efter studier i Kolding og en tid i Aarhus. Hun har sammen med kæresten og deres fælles barn fundet et hus i Stensballe, der passede til fremtidsdrømmene.
“Jeg tænker altid funktionalitet ind i mine designs”
Hun er også vendt tilbage til keramikken, som gjorde glæden ved at formgive mere organisk.
– Min designfaglige baggrund styrker mit håndværk, min formgivning og min procesforståelse. På et tidspunkt brugte jeg min uddannelse til at designe skolemøbler. Det elskede jeg også, men når jeg arbejder med keramik, har jeg en unik mulighed for at komme helt tæt på skabelsesprocessen, og det er helt fantastisk at kunne det som designer. Det er noget andet end at sende digitale tegninger til en producent, siger Stine.
I kælderen under hjemmet har hun fået indrettet et keramikværksted, hvor hun kan bruge ledige stunder på at producere serier eller udvikle noget nyt.
- Jeg tænker altid funktionalitet ind i mine designs. Når jeg laver et krus, en kop eller en skål, skal funktionaliteten være på plads. Det skal være lækkert at se på og røre ved, og udformningen skal passe perfekt til den funktion, det er tiltænkt, siger Stine.
Unika med faste mål
“Jeg mister ikke skaberglæden eller føler det som rutine, fordi jeg f.eks. skal lave 50 ens krus”
Hun laver serier, så kunder med ro i sindet kan supplere krusene eller skålene med flere i serien senere.
– Det er jo unika, for det er lavet i hænderne. Men jeg laver dem efter faste mål, så de vil fremstå ens med de små unøjagtigheder, der kendetegner unika, siger Stine.
Hun har ingen planer om at få masseproduceret sine designs på en fabrik i udlandet, så de fremstår fuldstændig ens og dermed lettere kan finde vej til salg i kædebutikker. Hun har det fint med at masseproducere i lidt mindre målestok i kælderen i Stensballe og bruge webshoppen som primær salgskanal.
- Jeg mister ikke skaberglæden eller føler det som rutine, fordi jeg f.eks. skal lave 50 ens krus. Glæden ved formgivningen og ved at skabe noget ud af en klump ler er den samme. Jeg elsker langsommeligheden og de mange trin, jeg skal igennem, før produktet er færdigt, siger Stine.
Uddannet produktdesigner
Hun har uddannet sig til produktdesigner på Designskolen i Kolding, og da der skulle laves masterprojekt, kastede hun sig helt naturligt over keramik. Efter studierne tog hun et halvt år i praktik hos en professionel keramiker nord for Aarhus.
– Det gav mig mulighed for at lære håndværket helt fra bunden og samtidig snuse til, hvordan man driver en keramikvirksomhed, siger Stine.
Samarbejde med anden keramiker
“Jeg føler selv enormt stor glæde ved at skabe, så hvis jeg kan videreformidle denne skaberglæde til andre, er det jo bare fantastisk”
Hun har et nært samarbejde med keramiker Anna Lund, FÆNGSLET, med hvem hun også har arrangeret keramik-workshops, før corona-nedlukningen lagde en dæmper på den type aktiviteter. Stine kan godt lide tanken om at bringe skaberglæden videre til andre. Det blev også til nogle workshops på GRUS, da det endnu var en mulighed.
– Tanken bag samarbejdet er at vise, at alle kan skabe og lave ting med deres hænder. Jeg føler selv enormt stor glæde ved at skabe, så hvis jeg kan videreformidle denne skaberglæde til andre, er det jo bare fantastisk, siger Stine.
De to kalder deres workshopkoncept for ”formning”, så alle føler, de kan være med.
– Anna og jeg drømmer om at finde et bynært sted, hvor vi begge kan have værksted, og der samtidig er plads til undervisning og måske et showroom, siger Stine.
Kreativiteten i fællesskaber
Det ligger et stykke ud i fremtiden. Lige nu supplerer Stine sine indtægter som keramisk designer med arbejdet som underviser i kreative fag på en privatskole. Værkstedet under hjemmet dækker behovet lige nu, selvom hun savner lidt med- og modspil fra andre i hverdagen.
– Kreativiteten får det bare bedre, når man er sammen med andre. Så jeg håber, at jeg på et eller andet tidspunkt kan finde sammen med andre. Men det har også en styrke, at jeg bare kan gå ned i kælderen, når jeg har en ledig stund, siger Stine.
Hun har også showroom i kælderen, så interesserede kan tage hendes designs i nærmere åsyn eller købe en hurtig, personlig gave, når der ikke er tid til at vente på levering med posten.
Se mere på hjemmesiden og giv Stines iværksætteri et hjerte på Instagram.