Succes og iværksætteri til gavn for hele Brædstrup

Hvor mange udkantsbyer oplever afvikling, så er nøgleordet for Brædstrup og mange af dets selvstændige erhvervsdrivende udvikling. En af disse iværksættere er Rikke Hedegaard, som sammen med flere af byens iværksættere har været med til at sætte fokus på iværksætteriet og netværksgrupper i Brædstrup.

Brædstrup var egentlig tiltænkt som en mellemstation, da iværksætter Rikke Hedegaard og hendes familie flyttede dertil for nogle år tilbage. Men her nogle år efter har de ingen planer om at flytte fra byen, der de seneste år har oplevet stigning i tilflyttere og opblomstring i både kultur- og erhvervslivet.

Flere soloiværksættere – især kvinder – har inden for de seneste år startet op som selvstændig, og mange af disse kan du besøge, hvis du går en tur op ad hovedgaden i Brædstrup. Her kan du finde alt lige fra strikke- og garnbutikker til skønhedsklinikker, tøj- og specialforretninger. Og midt på gaden finder du også Rikke Hedegaards klinik.

For store lokaler blev til NetværkStedet

For Rikke har drømmen om at blive selvstændig altid været der. Og med et par uddannelser i bagagen inden for coaching og kranio sakral-terapi, så var det meget naturligt, da hun i 2019 besluttede sig for at åbne sin egen coaching og kranio sakral-klinik i Brædstrup.

I 2021 flyttede klinikken i nye lokaler, der var for store til hendes enkeltmandsvirksomhed. Rikke besluttede alligevel at takke ja til lokalerne, og det blev startskuddet for NetværkStedet, hvor byens iværksættere kunne leje sig ind i de ledige lokaler.

I dag sidder virksomheden Lone Skriver på stort set alle pladserne i NetværkStedet, men visionen om et slags centrum for iværksætteriet i Brædstrup lever videre. NetværkStedet danner nemlig også rammerne for foredrag og netværksgrupper, som Rikke bl.a. har været frontkvinde på at igangsætte.

”En af mine forcer har altid været at netværke og bringe folk sammen. Det var derfor meget oplagt for mig at starte NetværkStedet og flere forskellige netværksgrupper op, da jeg i sin tid selv stod og manglede sparring – både på arbejds- og privatfronten,” siger Rikke.  

”Så må man jo gøre det selv”

Som både tilflytter og iværksætter i Brædstrup oplevede Rikke Hedegaard, at det i starten var svært at blive en del af et netværk. Hun besluttede derfor at gøre noget ved det selv og startede forskellige netværksgrupper op bl.a. en gruppe for kvindelige soloiværksættere og tilflyttere i Brædstrup.

”Jeg skrev til et par kvinder, som havde startet egen virksomhed op lige som mig selv. Det er sidenhen endt i, at vi er en gruppe på ni kvinder, som mødes én gang månedligt og taler om alt fra iværksætteri til livets store spørgsmål. Vi arbejder alle med vidt forskellige ting, men alligevel har vi stor glæde af hinanden.”

Rikke fortæller, at livet som selvstændig til tider kan være ensomt. Og det har derfor været vigtigt for hende at have andre ligesindede at tale med. At netværksgrupperne udelukkende blev for kvinder var heller ikke en tilfældighed:

”Jeg har altid haft en ekstra nysgerrighed omkring kvinders udvikling. Kvinder glemmer ofte dem selv eller gemmer sig, når det kommer til egne behov og drømme. Ikke mange kvinder er gode til at stå i deres eget lys, og det er derfor vigtigt, at de bliver mindet om, at det er helt OK at opnå succes som kvinde og iværksætter.”

Vi spiller vores by god ved at spille hinanden gode

Rikke forklarer, at netværksgrupperne i Brædstrup har været et forsøg på at spille hinanden gode. Hvor tendensen ofte er, at selvstændige gemmer de gode fifs og tricks for sig selv, så mener Rikke, at vi generelt skal være bedre til at se hinandens succes til vores egen fordel.

”Som by og samfund er det vigtigt, at vi støtter op om iværksætteriet, da folks succes i sidste ende er i hele byens interesse. Jo flere, der har succes med det, de laver, jo mere gavner det hele byen ved at skabe liv, arbejdspladser og ikke mindst tilflyttere.”

Selvom Rikke ikke ville være sin tid som selvstændig foruden, slutter hun af med at fortælle, at hun i nærmeste fremtid har planlagt at lukke sin klinik ned:

”Jeg er nået til et punkt, hvor jeg med ro i maven kan sige, at jeg skal prøve noget helt nyt med mit arbejdsliv. Det kræver mod at starte sit eget firma op – men det kræver i den grad også mod at erkende, når det er tid til at stoppe. Og det er det nu,” slutter Rikke.

NetværkStedet fortsætter dog som tidligere, og Rikke vil desuden stadig planlægge arrangementer, foredrag osv. i Brædstrup. 

bubble