Christian Fuglsbjerg Lorentzen troede egentlig, at han skulle være fotograf, men da det kneb med at finde en elevplads, endte han som billedbehandler i stedet. Nu springer han ud som iværksætter med ”Ninety5 Retouch”.
Professionelle fotografer ved godt, at selve fotograferingen kun er en lille del af det samlede arbejde. Det er hjemme ved skærmen, at nørderiet – i større eller mindre grad – finder sted. Farverne skal korrigeres, der skal retoucheres og justeres. Alt efter hvad billedet skal bruges til, kan efterbehandlingen tage rigtig lang tid. Hvis det er et helt opslag i et kulørt magasin, er det de små detaljer, der gør et godt billede til noget helt særligt.
700 billeder på én dag
Det er den form for tryllestøv, 21-årige Christian har uddannet sig til at kaste ud over både halvgode, gode og fremragende billeder. Han startede på Medieskolerne i Viborg med planer om at blive fotograf, men da det kneb med at finde en elevplads, måtte han ændre kurs.
– Jack & Jones i Brande havde slået en elevplads op, hvor de søgte en elev til billedbehandling. Den hoppede jeg på med det samme, og det har jeg ikke fortrudt, siger Christian.
I tøjfirmaet skulle han blandt andet sidde og rette tøjet til, fjerne eventuelle krøller og andre finesser på modelbillederne.
– Jeg kunne godt justere op mod 700 billeder på én arbejdsdag, men det skyldtes så også, at det grove arbejde var foretaget om natten i Asien. Afdelingen i Brande skulle bare kigge det efter og foretage de sidste korrektioner, siger Christian.
Ensformigt arbejde og tung organisation
Selvom det ikke var hver dag, at den stod på 700 packshots, kunne arbejdet godt blive en anelse ensformigt i længden. Arbejdet i en stor organisation, hvor mange beslutninger kan trække i langdrag, var heller ikke Christians kop favorit-te. Efter halvandet år takkede han af og tilbragte den sidste elevtid hos billedbureauet Skovdal Nordic i Odense. Her var det primært billeder af mad og indretning, som Christian fik ansvaret for at give det sidste touch. Efter det halve år blev han tilbudt fastansættelse, men efter en enkelt måned takkede han af.
– Men jeg blev træt af pendleriet, og jeg blev mere og mere overbevist om, at jeg skulle have mit eget, siger Christian.
Godt netværk
Han driver sit firma, ”Ninety5 retouch” fra den lejlighed, han netop er flyttet ind i sammen med kæresten. Han starter dog ikke helt fra bunden.
- Jeg har nogle ret gode netværk fra min elevtid og uddannelse, så jeg har allerede en del opgaver liggende, siger Christian.
Billedbehandling er lidt af en kunst. For i lighed med en billedkunstner skal billedbehandleren vide, hvor meget, der skal ændres og hvornår der skal stoppes. Ligesom en billedkunstner kan blive ved med at smøre nye lag maling på, kan man også ændre et billedes udtryk fuldstændigt, hvis man bliver ved.
- Det gælder altid om at finde den tone, som fotografen ønsker. Men der synes jeg, at hidtil har været ret god til at ramme. Der er jo enorm forskel på fotografernes præferencer. Nogle kigger hurtigt og siger ’det ser fint ud’, mens andre vil ned i 800 procent forstørrelse for at korrigere det sidste, siger Christian.
Han tilbyder derfor også gerne nogle gratis prøver for at spore sig ind på kundens ønsker.
Ud med moppe og klud
Iværksættergenet og interessen for fotografi kommer ikke fra fremmede. Hans farfar fotograferede i mange år, og hans far havde et rengøringsfirma. Christian var af og til med ude og svinge moppe og klud.
– Det syntes jeg jo var enormt irriterende, for jeg ville jo hellere have det sjovt med vennerne, da jeg var 14 år. Men jeg tror egentlig, det var meget sundt. Det gav mig en fornemmelse af, hvad det vil sige at have sit eget. Friheden, sliddet og troværdigheden overfor kunderne, siger Christian.
Hans far rådede ham egentlig til at vente med iværksætterdrømmen, til han havde sparet en buffer sammen til magre tider, men Christian kunne ikke vente længere.
- Det ville være for hårdt at arbejde videre med drømmen stuvet af vejen. Jeg tror også, at man kommer længst, hvis man springer ud i det og ser, om det brister eller bærer. Ellers bliver det let halvhjertet, siger han.
Marked i Skandinavien
Christian satser på at skabe et netværk både i Danmark, Sverige og Norge. Han er klar over, at konkurrencen er hård, men han tror på, at troværdigt og godt arbejde til tiden altid har en chance. For når det gælder billedbehandling, er kommunikationen mellem fotografen og billedbehandleren virkelig vigtig – og der kan Ninety5 Retouch have et lille forspring. For Christian tager sig personligt og professionelt af alle opgaverne, så kunderne altid ved, præcis hvad de får.
Du kan se, hvad Christian kan, på hjemmesiden. Giv ham også et like på Facebook.