Tysk studerende vil samle 1 million flasker

Jan Martin Ahlers er 27 år, fra Lüneburg i Tyskland (ca. 40 min. syd for Hamborg) – OG så er han flaskesamler i Horsens og drømmer om at sprede sit velgørende koncept til flere dele af verden!

Kort fortalt handler Jan’s iværksætterhistorie – Project 1 Million – om at samle pantflasker ind på en effektiv måde, for så at kunne donere pengene til lokale og velgørende projekter. Dette gøres “ganske enkelt” ved at opstille flaskecontainere rundt omkring på steder, hvor der færdes mange mennesker og så bede dem om deres pantflasker. De flasker, mange alligevel ikke gider medbringe til en pantautomat.

Målet er at samle 1 mio. flasker ind og donere panten til (lokale) sociale projekter i Horsens – så byen samler faktisk ind til sig selv, kan man sige!

Egentlig er det tit et spørgsmål om, at få de pantflasker indsamlet som alligevel var blevet smidt i skraldespanden – SÅ Project 1 Million gavner både miljøet og samfundet positivt.

Hvem er Jan Martin Ahlers?

For at forstå Jan og hans idé, skal vi skrue tiden tilbage til august 2011, hvor han kom til Danmark, med ønsket om at  studere Global Business Engineering på VIA University College i Horsens.

“Jeg valgte specifikt Danmark og Horsens, fordi der ikke var mange andre tyskere, og fordi det netop er vigtigt for mig at blive bedre til engelsk og ikke mindst lære det danske sprog”.

Måske har det også lidt at gøre med, at Jan er vokset op i en lille tysk by, med kun 18.000 indbyggere, så for ham er Horsens faktisk en stor by, som også ligger tæt på vandet. Netop det med at være tæt på vandet, fortæller Jan var en vigtig parameter valget af studieby.

“Vandet symboliserer en slags frihed for mig. Det at kunne kigge ud over det åbne hav giver mig inspiration!”

Integration og netværk

Da Jan kom til Horsens, kendte han ingen – og klassekammeraterne var meget unge, så for at få nogle kammerater og ikke mindst et netværk, startede han til fodbold i Horsens Freja.

Det med at møde nye mennesker og skabe nogle rammer, som både integrerede og udviklede ham, var i fokus fra starten. Derfor valgte Jan også ret hurtigt, at flytte fra studieboligen i Kamtjatka-studiemiljøet, for at flytte i egen lejlighed. Dette krævede dog, at han skulle finde to roommates, før det kunne hænge sammen – men her var der ingen problemer.

“Det var vigtigt for mig at bo i centrum, så det ikke kun var studielivet, der udgjorde omgangskredsen og miljøet”.

Tusindevis af plasticbægre fløj op på scenen – og idéen var født

Jan har tidligere arbejdet i en non-profit organisation i Tyskland. Her samlede vi bl.a. plasticbægre ind på festivaler. På et tidspunkt mellem koncerterne fik organisationen lov at gå på scenen og bede folk om at smide deres tomme plasticbægre op på scenen, så vi nemt kunne samle dem ind igen.

“Forestil dig at der pludselig flyver tusindevis af plasticbægre op på scenen til en festival”.

Og med en pantværdi på €1 var det en yderst effektiv indsamlingsmetode, som gavnede den tyske velgørenhedsorganisation Welt hunger hilfe, der bekæmper sult og leverer frisk vand i specielt Afrika.

Med udgangspunkt i denne oplevelse, fik Jan idéen om at danskerne også bare smider deres tomme pantflasker i skraldespanden, eller endnu værre i naturen/bymiljøet – SÅ hvorfor ikke finde en løsning på dette!

“Det var super svært at vide hvor jeg skulle starte med min idé”.

I starten var det kun Jan selv og idéen, så han spurgte lidt rundt og opdagede blandt andet Marius Pedersen’s blå skraldespande. Han spurgte, om han måtte få et par af deres gamle skraldespande til indsamlingen, men fik et nej, hvilket han også gjorde et par andre steder.

Det var vigtigt for projektet, at finde en indsamlingsmetode og et system til håndtering af pantflaskerne, da det potentielt  kunne blive afgørende for, om projektet kunne lykkes.

Samarbejdet med Dansk Retursystem

Ved et tilfælde render Jan på et tidspunkt ind i Dansk Retursystem’s hvide flaskekasser, som er opstillet på mindre lokationer. Herefter skriver han til dem på engelsk og får svar ca. 3-4 uger senere, fra deres marketingafdeling i Horsens. Herefter havde de en meget langtrukken dialog, der heldigvis blev speedet meget op, da han begyndte at skrive på dansk. Faktisk gik svartiden ned til kun 2 timer!

Jan startede allerede i januar 2012 på danskkursus, som han meget flittigt har holdt fast i. Han bruger nu det danske i dagligdagen, og han drømmer om at få et job her i Danmark og integrere sig selv, hvilket han mener, sproget er det vigtigste udgangspunkt for!

Efter et par e-mails, fik Jan tilsendt 30 hvide kasser til indsamling af pantflasker. Han designede kasserne, der blev pakket forskelligt ind og placeret rundt på VIA og VBI,  der var de første samarbejdspartnere!

Herefter fandt han nogle partnere, bl.a. en med kompetencer indenfor grafisk design og web, så de kunne få lidt branding op at stå, samt et par frivillige hjælpende hænder fra andre internationale studerende.

Fuld fart på både udvikling og indsamling

Efter etablering af samarbejdet med Dansk Retursystem, fik de et iværksætterkontor på VIDEA igennem VIA, som også hjalp med adresse og mailbox, hvilket var afgørende for at skabe en professionel facade.

Alle flaskerne bliver indsamlet manuelt og placeret i et kælderrum på VIA, hvorefter Dansk Retursystem afhenter dem løbende!

Rent faktisk indsamler de også tyske dåser – dette indbringer ikke pant, men det gavner miljøet.

“Én brugt tysk dåse kan genbruges og sparer dermed 95% af energien til at producere en ny dåse, hvilket energimæssigt faktisk svarer til hele 3 timers fjernsyn!”

Derfor er det også et mål for Dansk Retursystem at samle så mange af de tyske dåser ind som muligt, hvilket Jan og Project 1 million hjælper til med.

Skraldemand og flaskesamler

Det er ikke altid en helt simpel opgave at indsamle flaskerne, for nogle studerende smider også deres skrald og madrester i kasserne.  Derudover har de endda haft “indbrud” i kasserne!

Da det hele pludseligt går stærkt, mangler Jan nogle stærke medarbejdere/partnere til projektet på et mere fast plan !!

– De mangler også kapital, for at kunne tage projektet til næste step og markedsføre sig større!

Der skal også nye flaskecontainere til, der retter på nogle de tidligere problemer og samtidig er mere synlige i de omgivelser hvor de placeres, da der ofte er rigtig mange mennesker samlet og mange andre forstyrrelser i lokalerne.

project-1-million-flaske

Penge til at vokse for og sprede budskabet

Jan & Co ansøger derfor bl.a. penge ved Hans og Gurli Friss Fonden i Horsens – en lokal fond, som de ender med at få tildelt 100.000 kr. fra. Pengene blev brugt til 100 nye containere, som er formet som en flaske, hvilket de fik lavet noget grafisk indpakning til hos Super-Ego som dermed bidrog som sponsor til projektet!

Samtidig blev de indstillet til Entrepreneurship Award, hvor de kom i finalen som en af fire ud af 87 indstillede i Idékonkurrencen – de vandt finalen i kategorien vækstspringer – den grønne særpris og dermed ekstra 10.000 kr. til projektet!

Herefter går fokus på at ekspandere områderne til containerne, hvor Kommunen også hjælper, ved at de får lov at deltage i lokale events, fx den kommende Metallica Koncert.

Udover VIA og VBIPark, får kontorfællesskaber og virksomheder opstillet de iøjnefaldende indsamlingsflasker, herunder fx laboratoriet bubblelabs. Som virksomhed signalerer man på den måde sit sociale ansvar. Hvis du er interesseret, så kontakt dem på project1million.dk

Første donation og next step

De har netop doneret ca. 12.000 kr. til Motorsport for Life, der laver arrangementer og støtte til alvorligt syge børn.

project-1-million-thanks

Næste step er at få alle de 100 containere ud, samt at sælge sponsorpladser på containeren, for igen at kunne købe flere containere! Målet er at komme i alle offentlige bygninger og institutioner i Danmark, så overliggeren er dejlig høj!

Det er ikke pengene der tæller

Jan har faktisk smidt en del penge i projektet selv, men hvor mange vil han ikke ud med – fokus er på at få doneret og sponsoreret de ting, han løbende skal bruge, hvilket er gået godt indtil videre!

“Jeg får masser af kontakter, netværk og erfaring, hvilket for mig langt vigtigere på lang sigt”

Jan arbejder lidt ved siden af projektet og studiet, og som han siger, så hænger det sammen, og han får jo faktisk uddannelsen gratis, så han føler sig egentlig kun glad for at give lidt tilbage til samfundet.

– derudover giver han også nogle af de internationale studerende en mulighed for at få erfaring med projektarbejde og dermed at få noget på cv’et til kommende jobsøgning.

På nuværende tidspunkt, er det ikke et mål i sig selv, at lave en forretning og få økonomisk overskud ud af projektet, men han vil ikke afvise at det på sigt kan blive det.

“Det kunne selvfølgelig være fedt at gå ud over de danske grænser med konceptet”

Største udfordring

Udfordringen med studerende og frivillige, er at de på et tidspunkt måske prioriterer anderledes og ikke er så stabile og loyale, når det går op ad bakke. Jan har brug for en idealister og iværksættere, som vil knokle på – “og det er sgu svært at være alene om det når det går trægt!

Derudover kan det være en udfordring både at studere og arbejde ved siden af, hvilket selvfølgelig sløver projektets udvikling. Noget der burde tage en uge, kan derfor tage en måned!

Men det bliver ikke lagt på hylden, faktisk har Jan sagt nej til praktikplads hos Siemens i Brande, for at kunne være i Horsens og fortsætte med projektet.

Nu søger han en stærk projektgruppe, som vil være med til at ekspandere Projekt 1 million henover sommeren.

“Det kunne være super fedt at få lov til at stille mine containere op på CASA Arena, specielt hvis de rykker op i superligaen igen”.

Hvorfor er du iværksætter?

Svaret er: For at gøre en forskel i verden! Ja er en vaske ægte idealist, som gerne vil være forbillede for andre internationale studerende, så de kan se, at man sagtens kan integrere sig selv!

“Jeg savner dog et sted i Horsens, hvor iværksættere samles på kryds og tværs”.

Det er stadig Jan selv, der tømmer alle containerne, altså det beskidte arbejde, så det er med andre ord ikke bare noget han “giver videre”. Han går selv foran – hvilket han mener er en vigtig ting som projektleder og iværksætter generelt –  nemlig at gå foran og være et godt eksempel.

Her hos Vistartersgu.dk ønsker vi det bedste for Jan og flaskeindsamlingen. Følg med på www.project1million.dk og se hvor mange pantflasker der er indsamlet. Følg også Jans spændende landvindinger løbende på facebook.com/Projekt1Million.

Har du spørgsmål, eller vil du bare give Jan og projektet et skulderklap, så gør det meget gerne herunder i kommentarsektionen. Du kan også hjælpe med at sprede budskabet ved at dele denne artikel :) SHARING IS CARING

Jan er tilknyttet studentervæksthuset i VIA som er støttet af Interreg, hvor Region Midtjylland er Lead Partner.

bubble