Ud med kunsten til folket

Karina Bækkelund har tegnet lige siden hun var helt lille, og selvom det er en svær branche at klare sig i, har Karina alligevel altid sagt, at hun vil leve af sine tegninger. I dag gør Karina netop det! Hun lever drømmen med hjælp fra freelance undervisning, for hun har også hele tiden vidst, at det er svært at leve 100% af blyantstreger og penselstrøg. 

Kreativ iværksætter

Karina er uddannet designer fra Designskolen Kolding. Inden da nåede hun også at få en butiksuddannelse – for selvom Karina godt vidste, hvad hun egentlig ville, så tog det hende nogle år før hun forfulgte drømmen, i håb om at gøre en karriere ud af det.

Under sin uddannelse som butikselev opdagede Karina Skolen for Kunst og Design, som ligger i Aarhus. Det er en privatskole, hvor man lærer ting, som man skal kunne for at blive optaget på designskolerne i landet, og med den uddannelse under bæltet blev Karina endelig, efter tre forsøg, optaget på Designskolen Kolding.

Karina startede seriøst op med sin virksomhed, Karina Bækkelund, i 2013. Det var efter at hun, siden 2012, havde gået på dagpenge og blot haft sin virksomhed som bibeskæftigelse. Det var et stort skridt for Karina, at smide den faste månedlige ydelse, men også, som hun siger; rigtig, rigtig fedt.

Karina Bækkelund er, hvad vi her på VI STARTER SGU kalder, en kreativ iværksætter, men Karina har det svært med titlen iværksætter og bruger derfor helst illustrator og tegner, når hun beskriver sig selv.

– Når jeg tænker iværksætter – så tænker jeg på en, som har en forretningsplan, som har snakket med banken, som har en eller to ansatte, osv., og derhen kommer jeg aldrig. Men jo, jeg er da nok iværksætter, men som sådan ser jeg ikke mig selv som iværksætter. Det er måske fordi, at den traditionelle forståelse af en iværksætter er lidt svær at slippe, og det er jo egentlig noget pjat, lyder det fra Karina.

Uanset hvad Karina kalder sig selv, så nyder hun i hvert fald iværksætteriets goder – så som at være sin egen chef, fleksibiliteten og friheden i at kunne arbejde når det passer hende.

– Jeg kan sagtens arbejde op til 40 eller 60 timer på en uge, men jeg vil selv bestemme hvornår det skal være. Det kan være fra aften til kl. 3 om natten, hvis det lige er der, det passer ind.

Et prisleje hvor de fleste kan være med

Karina Bækkelund - tegning - iværksætteri i Horsens

Karina bidrog med denne illustration til online magasinet, Enfants Terribles Magazines Snedronning tema.

Men hvad består Karina Bækkelund (virksomheden) så af? Som nævnt tidligere, og ligesom vi har set ved en anden kreativ iværksætter, Freja Overgaard, spicer Karina sine kreative udfoldelser på papiret, op med undervisning. Hun underviser både på sin gamle skole, Skolen for Kunst og Design, og på Visuelt Gymnasium her i Horsens. Derudover sælger Karina selvfølgelig også sine tegninger hos diverse forhandlere og på designmarkeder.

Karinas tegninger og illustrationer ligger i et prisleje, hvor de fleste kan være med, og det er helt bevidst! Hun synes nemlig ikke, at det skal være alt for dyrt.

“Jeg tror, det var kunstneren Bjørn Wiinblad, der lavede poser eller dåser til Irma, fordi han syntes, at kunsten skulle ud til folket. Det synes jeg er så fint – at det ikke kun er forbeholdt de få med mange penge”, lyder det fra Karina.

Sprælledame i BoligLiv

Udover at undervise og tegne er der selvfølgelig også andre dele i Karinas virksomhed. For ligesom i alle andre virksomheder er der en salgsdel, en markedsføringsdel og en administrationsdel, og Karina står selv for dem alle. I forbindelse med salget og markedsføringen af hendes tegninger benytter hun sig meget af designmarkeder, hvor det er det personlige møde, som er i fokus. Her har Karina mulighed for at fortælle kunderne historierne bag tegningerne og hendes virksomhed, og det kan hun mærke har en effekt.

Hun har også forsøgt sig med, hvad hun kalder for lidt anderledes markedsføringsstunts, og det gav pote. Tilbage i foråret 2013 sendte Karina, sammen med en sprælledame hun har lavet, en uopfordret mail til Magasinet BoligLiv.

– Jeg skrev: “Kære BoligLiv. Det her er Julia, og jeg tror, hun vil pynte super godt på jeres kontor.” Lidt tid efter fik jeg en meget positiv mail, hvor de takkede, roste Julia og spurgte om jeg ville være med i et lille interview, som de bringer i deres magasin, hver gang. Og derefter eksploderede det – det var lige det, der gjorde det. Det var helt vildt, lyder det fra Karina.

Julia kom i BoligLiv sammen med Karina og mange af hendes tegninger. I den forbindelse påpeger Karina, at man, efter sådan en succes, skal passe på med ikke bare at læne sig tilbage – det er vigtigt, at fortsætte med at være aktiv i sin markedsføringen. Det er ikke den eneste gang, at Karina har gjort noget ligende. Det virker dog ikke altid, men virker det bare en gang, siger Karina, kan sådanne markedsføringsstunts bestemt betale sig!

Personlig streg og hverdagssituationer

I Karinas tegningeKarina Bækkelund - Materialer - iværksætteri i Horsensr ses hendes personlige streg, som går igen i alle hendes værker, tydeligt. Hun har nogle faste regler, når det kommer til materialer – papir, blyanter og akvarel er, hvad hun bruger. Hun kan nemlig godt lide de klassiske tegnematerialer og arbejdet med at få noget nutidigt ud af dem. Dette er dog ikke den eneste grund til valget af materialer. For det første bor Karina med sin mand og søn i en lille lejlighed på 49 kvm, dette giver ikke meget plads til store staffelier eller macbooks, derfor skal det være nemt at pakke væk. Derudover forsøger Karina også at undgå forvirring, for der skal nemlig ikke så meget til.

– Jeg kan godt blive helt forvirret, hvis der er mange materialer. Jeg var f.eks. begyndt at væve lidt, men det er jeg stoppet med igen, for jeg havde svært ved at holde fokus – skal jeg tegne eller skal jeg væve. Så ender jeg med at blive helt forvirret og får intet lavet. Ja, der skal faktisk ikke særlig meget til. Det handler vel om at erkende hvad der fungerer for en, og så skal det nok gå, lyder det fra Karina.

Hvor får Karina så sine idéer til sine tegninger fra? Det gør hun fra hverdagen, og alle de mennesker hun møder, fortæller hun mig, hvorefter hun, med et smil, advarer mig om at jeg skal passe på – måske kommer der en tegning af mig, efter dette interview.

Hun fanger på sin egen måde hverdagssituationer og interaktioner mellem mennesker, men det er vigtigt for hende, at hun ikke forærer hele meningen til beskueren.

“Jeg prøver altid på at lave tegningerne, så man selv skal putte sine egne historier deri. Jeg vil ikke forære det hele væk. Skuespilleren Ove Sprogøe sagde; at hvis man giver publikum det hele, så får de ingenting. Jeg synes, det er så godt et citat, og det gælder jo i alle former for kunst”, fortæller Karina.Karina Bækkelund - tegning - iværksætteri i Horsens

Karina startede ud med at lave en masse regler i forhold til hendes tegninger, hvilket den gang byggede meget på tanken om hvad der kunne sælges, men, som Karina måtte erkende, er det jo ikke noget man kan vide.

– Hvis man slapper lidt mere af og bare tegner for sin egen skyld, uden at tænke på om det kan sælges, så kører det meget bedre. Ens tegninger ændrer sig jo, hvilket de også skal, så der hele tiden sker noget nyt. Det skal man også lige lære at acceptere – at det, som var fedt at tegne for et halvt år siden, måske ikke er fedt at tegne nu.

Kreativ blokering

Som mange andre iværksættere finder Karina den administrerende- og økonomiske del af hendes virksomhed udfordrende. Den administrerende del, fordi Karina bestemt ikke finder bogføring, skat eller indberetning af moms underholdende. Det er rettere sagt en irritation, der først går væk, når Karina tager sig sammen og får det gjort. Den økonomiske del, fordi hun selvfølgelig gerne vil have tingene til at hænge sammen, hvilket nogle gange kan være svært som iværksætter.

– Det er i perioder, hvor man ikke har særlig mange penge tilbage, at man tænker; nu skal det godt nok være – nu skal der ske noget! Og tit når man siger det højt, så sker der også noget. Det driver mig. De perioder er så hårde at komme igennem, men det bliver altid godt igen på den anden side, fordi man er tvunget til at gøre noget. Jeg arbejder altid bedst under stress, f.eks. op til deadlines, hvor man får for lidt søvn og arbejder tres timer om ugen, siger Karina med et smil.

Men den største udfordring for Karina, er dog den kreative blokering.

– Den blokering der gør, at man ikke føler man kan finde ud af noget. Den som synes, at alle andre er meget bedre end en selv. Når man har de dage, så synes jeg, det er rigtig svært. Sværere end økonomi, for hvis man ikke føler, at man kan noget, så kan man heller ingenting – så kan man hverken tegne eller tjene penge. Det er den største udfordring! I sådanne perioder tænker jeg, at jeg skulle være blevet kontorassistent eller sygeplejerske, og så trevler jeg både Jobnet og Jobindeks igennem, og når jeg så har sagt nej til dem alle sammen, så tænker jeg, at det kunne være at jeg skulle begynde at tegne lidt i stedet for. Jeg tror, de fleste kreative hoveder har det sådan, lyder det fra Karina.

Fantastiske mennesker

Det er klart, at Karina brænder for at tegne, og undervisningsaspektet glæder hende også, men da jeg spurgte Karina; hvad den største glæde ved hendes iværksætteri var, lød svaret:

– Den største glæde er alle de fantastiske mennesker jeg møder. Jeg synes simpelthen, at det er så skønt. Og netværket! I starten følte jeg bare, at jeg brugte og bruKarina Bækkelund - tegning - iværksætteri i Horsensgte af mit netværk, men nu er jeg faktisk begyndt at kunne give noget igen. Det at man f.eks. kan henvise nogen – det synes jeg er helt vildt fedt. Det at give ting videre, og et råd koster jo ikke mere end 10 minutter foran computeren. Jeg har aldrig kendt så mange mennesker i byen, som jeg gør nu. Det er vildt, og jeg har boet her i 10 år, men det er først indenfor de sidste to år, at der er sket noget, fortæller Karina.

Jeg påpeger, at hendes svar er interessant – at det ikke er, at hun lever sin drøm med at tegne.

– Jeg tror egentlig godt, at jeg vil kunne have et fast lønarbejde, så længe jeg er omgivet af rigtig dejlige mennesker, og man har det godt. Og hvis jeg selvfølgelig stadigvæk kunne få lov til at have en ret fleksibel hverdag. Ja, så tror jeg faktisk, at jeg ville kunne det meste, lyder det fra Karina.

At følge sin mavefornemmelse

Det er vigtigt for Karina, at hun ikke står stille – hverken med sine tegninger eller med sin virksomhed. En virksomhed er under konstant udvikling, og Karina Bækkelund er ingen undtagelse.

– Min virksomhed har ændret sig. Jeg er ikke sådan en, som kan gøre det samme for længe ad gangen. Da jeg startede fik jeg mange forhandlere, men nu har jeg, i noget tid, kunnet mærke at der skal noget andet til. Det er jo ikke fordi, at det udelukker forhandlere, men jeg tænker, at det mere er i retningen af flere virksomhedssamarbejder og flere bog-illustrationer, som jeg gerne vil gå. Det er det, der giver mening for mig lige nu, fortæller Karina og fortsætter:

– Jeg tror, det er vigtigt at følge ens mavefornemmelse, ellers bliver det ikke ved med at være sjovt og dynamisk. I starten kom mine tegninger i opslag af 100, så røg de ned på 50, så 25, og nu er de faktisk nede på 10, og det er for min egen skyld, fordi ellers synes jeg ikke det er sjovt.

Når man spørger Karina om hvad hun ønsker for fremtiden, bliver hverken penge eller en større omsætning nævnt.

– Økonomien skal selvfølgelig køre rundt, så jeg har penge til at betale mine regninger og alle de huslige udgifter, men jeg skal ikke ud og købe dyrt tøj, en Mercedes og stort hus. Hvis det var derfor jeg tegnede, så gjorde jeg det af de forkerte årsager. Penge gør ting nemmere, men det er jo ikke det, der gør en 100% lykkelig, i hvert fald ikke for mit vedkommende, slutter Karina af.

VI STARTER SGU ønsker Karina al held og lykke med hendes kreative iværksætteri! Kunne du tænke dig at se flere af Karinas tegninger, så tjek hendes hjemmesidefacebookside og instagramprofil.

bubble