Fra rødløg-pilleri til vinyl-nørderi

Vinylbranchen har de sidste år haft en renæssance, og modsat cd’en og dvd’en som kæmper hårdt mod download- og streamingtjenesterne, så har lp’en fået en eftertragtet status, og selvom branchen stadig ikke er kæmpe stor i Danmark, så er den under fremgang, og det har den tidligere kok og nu iværksætter Jesper Bowman tænkt sig at være en del af.

– Jeg gik ned i banken og fremlagde min idé. Så sagde min bankdame: “hold kæft, det er en god idé, jeg har lige set i Jyllandposten at vinylhandlen vælter frem, så det gør du bare.” Det var vildt fedt, fortæller Jesper.

Så i dag tirsdag d. 1. marts åbner Jesper sin lille biks, Vinylbiksen, på Borgergade 3. Selvfølgelig håber han, at blive en del af den fremgang der er på vinylmarkedet disse år, men det skinner ligeså tydeligt igennem, at Jesper elsker musik og plader, og at det først og fremmest er hans hobby, han nu udlever.

Fra rødløg-pilleri til vinyl-nørderi

Jesper har de sidste 25 år arbejdet som kok, senest som Køkkenchef på Stensballegaard Goldklub, men en aften fik han nok.

“Jeg stod derude en søndag aften kl. 22.30 og pillede rødløg, og tænkte for mig selv: hvad fanden står du søndag aften kl. 22.30 og piller rødløg for – du lever kun en gang. Det er i bund og grund fuldstændig åndsvagt, jeg har en kone og fire børn derhjemme, som jeg hellere vil være sammen med. Så det var lidt en øjenåbner”, lyder det fra Jesper.

Det var den spæde start for Jespers iværksætteri. Kort derefter skulle restauranten bortforpagtes og så gav det sig selv, at Jesper sagde op.

Jesper har som sagt altid elsket musik og plader, og en tilfældig tur ned ad Borgergade gjorde udslaget for hvad Jesper nu skulle give sig i kast med. Butikslokalet på Borgergade 3 stod tomt, og det passede perfekt til en lille nichebutik, hvor Jesper kunne nørde med vinyler. Jesper sprang til og derfra gik det hurtigt.

Nu er det lille lokale forvandlet om til en hyggelig og gennemført lille vinylbiks. Kasserne langs væggene er fyldte med brugte plader opdelt i genrer, og i midten af lokalet står kassen med alle de nye plader – for selvom vinylen er retro, så behøver musikken ikke være det, og Jesper påpeger, at det også er vigtigt at kunne tilbyde kunderne nyt musik.

Jesper er altid klar til en snak om musik og plader, og i Vinylbiksen er der da også lagt op til, at kunderne kan blive et stykke tid og ikke bare gøre et hurtigt køb. Du kan få en god kop kaffe, en citron vand eller en Hancock Sports Cola – ja selv drikkevarerne har en vis retrostil over sig – mens du kigger plader igennem.

– Alle er velkommen, du kan komme og lave dine lektier hvis du har lyst, så kan du selv sætte en plade på og nyde en citronvand. Det er det jeg gerne vil – at skabe en afslappet atmosfære omkring musikken, fortæller Jesper.

Hos pølsemanden de næste ti minutter

Selvom det er Jespers første gang som iværksætter, havde han ikke de store betænkeligheder med at kaste sig ud i noget nyt.

– Jeg tænkte bare; nu prøver vi det. Så der har ikke været så mange overvejelser om at springe ud i det. Lukker og slukker det, så har jeg ikke ofret mere end hvad en brugt bil koster, fortæller Jesper.

Og det har heldigvis været gnidningsfrit for Jesper – der har ikke været nogen væsentlige udfordringer, banken var som sagt med på idéen, og som Jesper påpeger, kommer man lagt med gode venners hjælp og lidt kreativitet.

Og nu vi er ved kreativiteten, så nyder Jesper, at der nu er plads til hans. Får han en idé, så kan han udføre den med det samme – sådan er det at være sin egen herre, og det er han vild med.

“Førhen skulle jeg igennem mange instanser hvis jeg ville gennemføre en idé. Her kan jeg eksekvere den med det samme, da jeg er min egen chef. I bund og grund kan jeg sætte et skilt på døren hvor der står, at jeg er hos pølsemanden de næste ti minutter – jeg skal ikke spørge nogen, og det tiltaler mig meget”, fortæller Jesper.

Flere nichebutikker i Horsens

For Jesper var det lokalet, der gjorde at han kastede sig ud i iværksætteriet – lokalet og gaden. Jesper tror og håber nemlig på, at Borgergade kan gå hen og blive kendt som stedet med nichebutikker i Horsens. Der er allerede flere på gaden, og Vinylbiksen passer godt ind i selskabet med Chicago Poolbar og Barbershop længere nede ad gaden, som også benytter sig af retrostilen.

– Udover at drømmen selvfølgelig er, at det her skal lykkedes, og at jeg kan leve af min hobby, så er det også lidt at skubbe Horsens i en retning af, at der kommer flere af sådanne små nichebutikker. Det synes jeg er fedt, og det mangler vi lidt i Horsens, lyder det fra Jesper.

Det står allerede klart, at Vinylbiksen bliver lidt af en oplevelse at besøge, og rent tilfældigt har Jesper nu også åbnet op for, at musikere kan komme, spille deres musik og promovere deres nye plader i Vinylbiksen. Det var egentlig ikke noget Jesper havde tænkt skulle være en del af Vinylbiksens såkaldte repertoire, men da to musikere selv tog kontakt til ham om at komme og spille, så sagde han selvfølgelig ja tak.

– Jeg forsøger, at skabe noget der er mere end bare en vinylbutik, og at få musikere ind hænger jo i meget god tråd med det. Jeg har også skrevet til Bono, men han har ikke svaret, fortæller Jesper med et grin.

Kunne du tænke dig at finde ud af hvem der kommer og hvornår så følg med på Vinylbiksens facebookside.

I dag kl. 11 åbner Vinylbiksen så – der er lidt vådt til ganen til de besøgende og selvfølgelig god musik, som spiller fra et anlæg Hi-Fi klubben har udlånt. VI STARTER SGU kan kun opfordre alle til at kigge forbi den hyggelige biks, og vi ønsker selvfølgelig Jesper Bowman al held og lykke med iværksætteriet og vinylerne.

bubble